Spanje en Israël strijden om paprika-aandeel EU

24-01-2012 | |
Spanje en Israël strijden om paprika-aandeel EU

Zowel in Spanje als Israël valt de paprikaproductie dit jaar hoger uit. Naar verwachting is de productie met 10 procent gestegen.

Na Spanje en Nederland is Israël de belangrijkste leverancier van paprika voor Europa. De Israëliërs exporteren vooral tussen november en april, waardoor ze vrijwel niet overlappen met Nederland maar des te meer met Spanje.

Inmiddels zit ongeveer 30 procent van de Israëlische oogst erop, met prijzen die aanvankelijk ruimschoots onder de kostprijs lagen. Nu echter in januari de prijzen stijgen, kan het seizoen voor de Israëliërs nog alle kanten op.

Hoewel de gegevens van december nog niet bekend zijn, lijken zowel volume als omzet over 2011 iets hoger te zullen uitpakken dan in 2010. Het vorige jaar was daarmee vrij goed voor de Israëlische tuinders, wat  heeft geleid tot een uitbreiding van het paprika-areaal met een kleine 10 procent tot 2.500 hectare.

Ook in Spanje is ruim 10 procent meer paprika in productie dan vorig jaar. Daar doet men er alles aan om niet in de problemen te raken. Lukt dit, dan valt te verwachten dat de Israëliërs moeilijk kunnen concurreren, totdat het kwaliteitsverschil in de tweede helft van de winter weer een belangrijk verschil maakt.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jan van der Blom

van der Blom
Jan van der Blom Hoofd afdeling gewasbescherming Coexphal


Beheer