Doorgaan naar artikel

PSTVd-onderzoek bij twee paprikabedrijven

De NVWA doet op twee paprikabedrijven onderzoek naar een mogelijke besmetting door de potato spindle tuber viriod (PSTVd).

Bij vier bedrijven is PSTVd al vastgesteld. Bij drie van deze bedrijven zijn besmette planten al geruimd en vernietigd. De NVWA vermoedt nog altijd dat uitgangsmateriaal uit Israël de bron is van de besmetting.

Toezicht

De ruiming gebeurt onder toezicht van de NVWA. Omdat bij planten van paprika en Spaanse peper symptomen minder duidelijk zijn dan bij tomaat zal per situatie worden bekeken welke planten verwijderd moeten worden en van welke planten afzet van vruchten mogelijk blijft. Geruimd plantmateriaal wordt verbrand of gestort en ondergewerkt onder minstens een meter ander materiaal.

Naast vernietiging van plantmateriaal onder toezicht, moeten kassen, tafels, goten, materialen en dergelijke worden ontsmet. Het middel dat hiervoor geschikt is, is Hyperclean X (werkzame stof natriumhypochloriet). Inmiddels is hiervoor vrijstelling verleend.

Buitenland

De besmetting met de viroïde met quarantainestatus kwam vorige maand aan het licht na eigen onderzoek van één van de bedrijven. Ook andere landen zijn betrokken. Het Nederlandse bedrijf dat het uitgangsmateriaal leverde, heeft namelijk ook aan buitenlandse afnemers mogelijk besmet plantmateriaal geleverd.

Het besmette plantmateriaal is vermeerderd uit plantmateriaal dat in 2014 en 2015 uit Israël is geïmporteerd. In de vier kassen (drie in het Westen en één in Limburg) is dezelfde besmetting geconstateerd. Het gaat om onder meer een productiebedrijf, één opkweekbedrijf en een demonstratiekas.

De schade op de bedrijven loopt sterk uiteen. In de verschillende kassen zijn achtereenvolgens 8, 590, 100 en 1.616 planten verbrand. Omliggende planten worden getest, waardoor de schade nog verder kan oplopen, zo meldde de NVWA eerder.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin