Doorgaan naar artikel

Paprika: Spaanse onderuit, Nederlandse sky high

De veilingprijzen voor Spaanse paprika’s zijn in de afgelopen dagen dramatisch ingezakt, terwijl in Nederland en België de prijzen juist flink zijn gestegen. Het Spaanse product raakt uit de gratie van de retailers door kwaliteitsproblemen.

Op de Spaanse veilingen is de prijs van geblokte paprika deze week dramatisch gedaald. De rode paprika haalde vorige week nog de voor Spanje het uitzonderlijk hoge prijsniveau van boven € 1,80 per kilo, en deed maandag nog € 1,50 per kilo. In de twee dagen erna zakte dat naar minder dan 1 euro per kilo. De prijs van gele paprika staat in Spanje al langer onder druk. Gisteren werd er nog maar 54 cent per kilo voor betaald. Groene paprika houdt het beste stand. Gisteren werd er 82 cent per kilo genoteerd, tegen € 1,26 op maandag en € 1,16 een week geleden.

Tegengestelde lijnen

In Nederland en België gaat het een stuk beter. Rode paprika gaat deze week ruim door de grens van 3 euro per kilo, niet alleen de grove sortering. De prijs van de kleintjes (161/181 gram=70 mm) was vandaag € 3,25 per kilo, nog hoger dan die van de grofste (221/261=90 mm) die voor € 3,14 per kilo werden verkocht bij ZON Fruits & Vegetables. Bij BelOrta daalde de grove rode paprika (95) vandaag licht naar net boven 3 euro per kilo terwijl de fijnste (75) verder steeg tot boven € 3,20 per kilo. Bij de andere kleuren is de veilingprijs een stuk minder hoog, maar is ook sprake van een sterk stijgende lijn. De gele (95) deed gisteren € 2,33 per kilo bij BelOrta, terwijl dat maandag nog slechts € 1,25 per kilo was. De prijs van groene paprika (221/261) was gisteren bij ZON bijna 2 euro per kilo, tegen € 1,30 een week geleden. Vandaag moest deze sortering weer wat toegeven en werd € 1,68 genoteerd.

Spaanse kwaliteitsproblemen

De verklaring voor de tegengestelde tendensen voor Spaans en Nederlands paprika ligt voornamelijk in de kwaliteit. De volumes uit Spanje zijn dit jaar al een stuk minder dan vorig jaar rond deze tijd. Daardoor waren de prijzen daar in de voorgaande weken flink gestegen. Maar de kwaliteit is bedroevend slecht, zegt een handelaar. “De vorm is vaak al niet goed, maar de houdbaarheid is het grootste probleem. Je ziet veel steelrot en er vallen na een paar dagen al gaten in de vruchten vanwege rot. We krijgen nog wel wat in commissie opgestuurd, maar we kunnen er eigenlijk niet meer mee uit de voeten.” De retailers zijn volgens hem afgelopen weken massaal op zoek gegaan naar alternatieve leveranciers. Uit Israël komt er weinig meer. De telers en verkopers hebben een goed seizoen gedraaid door extra leveringen aan Rusland en de VS. Mede daardoor zijn ze eerder gestopt dan vorig jaar. Wat nog rest wordt voor goede prijzen op de lokale markt verkocht, aldus een andere handelaar.

Gering aanbod, achterblijvende vraag

Het aanbod uit Noord-Europa is weliswaar toegenomen maar nog steeds niet op hoog niveau. In Nederland en België is het eerste zetsel er nu af en is het wachten op de piek van het tweede zetsel. Daardoor stijgen de prijs extra. Voor de fijnere sorteringen speelt ook mee dat Spanje voornamelijk grove vruchten in de aanbieding heeft. Bovendien zijn de verpakte vruchten extra gevoelig voor rot. Daardoor ontstaat er een tekort aan kleine vruchten voor de ‘stoplicht’-kleinverpakking.

Voor de komende weken is de verwachting dat de aanvoer van goede kwaliteit erg beperkt zal blijven. “Het is goed mogelijk dat retailers toch weer in Spanje op zoek gaan naar de beste partijen, maar ze willen liever helemaal overschakelen.” Ook de Duitse groothandelsmarkten zijn nog niet overgeschakeld. Spanje was in week 12 nog marktleider met 53 % van de gele, 43 % van de rode en 39 % van de groene paprika.  Het aandeel van Nederlandse paprika was daar vorige week circa 30 % bij rode en gele paprika en 25 % bij groene. Van de andere kant is de vraag nog gering. De hoge prijs nodigt retailers als Aldi en Lidl niet uit om acties te houden. Bovendien speelt het weer een rol. “De week voor Pasen is heel slecht geweest, niet alleen voor paprika maar ook andere groenten. Pasen kwam waarschijnlijk te vroeg en het slechte weer deed de rest.” Ook deze week valt de vraag tegen. Voor tomaat zijn er komende week acties gepland, maar voor paprika is het aanbod te beperkt en de prijs te hoog.

Via onderstaande links vindt u meer prijsinformatie over paprika:

Gele paprika op Spaanse veilingen

Groene paprika op Spaanse veilingen

Rode paprika op Spaanse veilingen

Groene paprika 221/261 op ZON

Groene paprika 181/221 op ZON

Rode paprika 181/221 op ZON

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin