Doorgaan naar artikel

PSTVd-viroïde op één bedrijf in paprika èn tomaat

De NVWA heeft in één kas potato spindle tuber viroid (PSTVd) vastgesteld in zowel paprika als tomaat.

Bekend was al de uitbraak van de viroïde bij vegetatief vermeerderde paprikaplanten. Eén van de getroffen kassen was een demokas. Onduidelijk is of dat de kas is waar zowel paprika als tomaat met de viroïde is gevonden. Volgens de NVWA stonden de tomatenplanten naast de besmette paprikaplanten.

Onder controle

De NVWA denkt dat de uitbraak nu wel in kaart is gebracht en onder controle. Alle besmette partijen zijn geruimd op vijf verschillende bedrijven in het Westen en Zuiden van Nederland. Dat is de uitkomst van het onderzoek door de NVWA naar de omvang van de besmetting. Daarnaast is de bron van de besmetting onderzocht. Hoogstwaarschijnlijk is de bron uitgangsmateriaal dat afkomstig is uit Israël.

Geruimd plantmateriaal wordt verbrand of gestort en ondergewerkt onder minstens een meter ander materiaal. Naast vernietiging van plantmateriaal onder toezicht, moeten kassen, tafels, goten, materialen en dergelijke worden ontsmet. Het middel dat hiervoor geschikt is, is Hyperclean X (werkzame stof natriumhypochloriet). Daarvoor was eerder al vrijstelling verleend.

Buitenland

De besmetting met de viroïde met quarantainestatus kwam dit voorjaar aan het licht na eigen onderzoek van één van de bedrijven. Ook andere landen zijn betrokken. Het Nederlandse bedrijf dat het uitgangsmateriaal leverde, heeft namelijk ook aan buitenlandse afnemers mogelijk besmet plantmateriaal geleverd. Niet duidelijk is of daar ook besmettingen zijn aangetroffen.

Het besmette plantmateriaal is vermeerderd uit plantmateriaal dat in 2014 en 2015 uit Israël is geïmporteerd. De schade op de bedrijven loopt sterk uiteen. In de verschillende kassen zijn achtereenvolgens 8, 590, 100 en 1.616 planten verbrand. Dat meldde de NVWA eerder in een rapportage voor Europese diensten. Nu kan de NVWA geen nadere toelichting geven over de omvang van de schade. Omliggende planten zijn ook getest, waardoor de schade soms verder oploopt, zo meldde de NVWA eerder.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin