Doorgaan naar artikel

Spaanse tomaten brengen niet overal prijsdruk

Nederlandse tomaten merken nog weinig van prijsdruk op de Duitse markt. - Foto: Ton van der Scheer

Nederlandse tomaten merken nog weinig van prijsdruk op de Duitse markt. - Foto: Ton van der Scheer

Spaanse tomaten stromen in op Europese afzetmarkten. Dat leidt tot prijsdruk op Franse markten. Het verhindert echter niet dat de prijzen op Duitse groothandelsmarkten omhoog gaan.

Woensdag 25 oktober meldt de Franse landbouwdienst Agrimer uit verschillende groothandelscentra dat tomatenprijzen naar beneden worden bijgesteld door een groeiende invoer uit Spanje en Marokko. In Bretagne wordt zelfs een aanzienlijke prijsdaling genoteerd bij vooral trostomaten. Het Franse aanbod blijft krimpen, maar ook de Belgische aanvoer speelt op de Franse markt een aanzienlijke rol.

Nederlandse tomaten duurder op markt Berlijn

Op diezelfde handelsdag (25 oktober) noteert de groothandelsmarkt in Berlijn fors hogere prijzen voor Nederlandse tomaten. Voor een kist met 6 kilo grovere losse tomaten werd € 16 betaald. Dat is € 3 meer dan vorige week. Het aanbod in Duitsland blijft nog gedomineerd door Nederlands en Belgisch tomaten, maar hun belang neemt af.

Nog altijd zijn tomaten uit veel herkomsten verkrijgbaar in Duitsland. Turkse ronde tomaten wonnen aan belang. Italië leverde vooral cherrytomaten, Marokko ronde tomaten. Kroatië, Polen en Duitsland zelf vullen de aanvoer aan. De eerste Spaanse trostomaten en ronde tomaten verschenen vorige week in Frankfurt. Toch worden nog prijsverhogingen gesignaleerd, vooral door het wegvallen van Nederlandse en Belgische aanvoer.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin