Doorgaan naar artikel

Snelle én grondige aanvragen voor borgstelling

Rabobank vraagt voor extra krediet met borgstelling wel steviger door. - Foto: ANP

Rabobank vraagt voor extra krediet met borgstelling wel steviger door. - Foto: ANP

Middenin de coronacrisis lijkt het proces voor aanvragen van financiële steun te voldoen. Er wordt wel steviger doorgevraagd bij de aanvraag door de bank.

Voor de regeling Borgstellingskrediet Landbouw (BL) is afgelopen maand een corona-uitbreiding opgetuigd. Bedrijven konden sneller en ruimere borgstelling voor bankkredieten aanvragen. Volgens René Gomersbach, sectorspecialist tuinbouw van de Rabobank, voldoet de verkorte maar intensievere aanvraag. “Mensen weten waar ze aan toe zijn. Wat ik hoor, is dat mensen tevreden zijn over de snelheid van afhandelen. Met name het uitstel van aflossing dat de bank biedt, is snel.”

Overheid beslist niet

Voor de aanvraag van extra krediet met borgstelling heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) strakke aanvraagprocedures. Zo lijkt het misschien dat de overheid beslist over aanvragen van bedrijven die al niet sterk stonden vóór de coronacrisis. Dat is een misverstand, stelt Gomersbach. De bank beslist over de aanvraag.

“Er wordt wel meer doorgevraagd bij deze aanvragen en dat begrijp ik goed. Het is geld dat door de overheid ter beschikking wordt gesteld. Dan is het goed om vast te stellen dat het liquiditeitstekort echt het gevolg is van de coronacrisis. Als een bedrijf toch failliet gaat, en wij als bank een claim indienen bij het overheidsfonds, moet je kunnen vaststellen dat het bedrijf alles heeft gedaan om tekorten te voorkomen.”

Verkorte procedure

De procedure is verkort. Wordt een aanvraag voor zo’n krediet normaal in circa drie weken afgerond, kan dat nu in dagen. De aanvragen voor uitstel van aflossing en voor extra borgstelling komen vooral uit de sierteelt, maar ook van teeltbedrijven die voor horeca voedingstuinbouw bedrijven. Een uitsplitsing in sectoren is er niet. “Voor de aanvraag van uitstel van aflossing is door 25.000 bedrijven gebruikgemaakt. Dat zijn algemene cijfers bij onze bank en het zal duidelijk zijn dat hard getroffen sectoren daar meer aanvragen voor indienen.”

Goede liquiditeitsbegroting

Bedrijven hebben voor de extra kredietaanvraag de kwetsbaarheid van het eigen bedrijf in kaart gebracht. Zij hebben twee liquiditeitsprognoses gemaakt voor een mild en hard scenario. Ook daar is snel geschakeld met accountmanagers en boekhoudkantoren. Gomersbach: “Ondernemers weten zelf ook goed hoe een liquiditeitsbegroting eruitziet. Wat binnenkomt ziet er goed uit en daardoor kunnen we snel schakelen.”

Een bank ziet als eerste of maatregelen voor bedrijven genoeg zijn. De Rabobank merkt aan de weekcijfers van bedrijven dat toch echt meer nodig is. De bank steunt daarom het door Greenports Nederland aangevraagde steunpakket.

Lees ook: Coronavirus, wat betekent het voor mijn bedrijf?

Beheer
WP Admin