Doorgaan naar artikel

‘Sneeuw, zon en klimaatverandering’

Het klimaat wordt steeds warmer, steeds extremer. Elke tuinder met een meteopaal kan dat beamen.

Het is wellicht het favoriete onderwerp van Nederland om te bespreken bij de koffieautomaat. En nee, ik bedoel niet voetbal. Het veranderlijke weer geeft altijd wel een onderwerp van gesprek.

32 graden warmer in 8 dagen tijd

Afgelopen weken waren daar geen uitzondering op. Na een week waarin de temperaturen niet boven nul kwamen, stond op zaterdag 13 februari heel Nederland op de schaatsen. De laagste temperatuur was die dag -14 graden. Een weekend later waren we met z’n allen aan het picknicken, wandelen of gingen we naar het strand. Die zondag werd het 18 graden. 32 graden warmer, in 8 dagen tijd.

Het klimaat wordt steeds warmer, steeds extremer. Iedere tuinder met een meteopaal kan dat bevestigen. En ongeacht het antwoord op de vraag waardoor of door wie dat komt, het is iets waar boeren en tuinders mee om moeten leren gaan. Droogte, hoosbuien en hittegolven trekken hun wissel op onze sector.

Innovaties

Maar onze sector heeft altijd al meebewogen met de waan van de dag. De afgelopen decennia is onze flexibiliteit getest en bewezen. Het zijn verandering die leiden tot nieuwe innovaties en het ligt in onze volksaard om ze aan te grijpen om nog beter te worden dan we al waren.

Zijn onze velden te droog, dan verzinnen we een nieuwe methode om onze drainage in te zetten voor irrigatie. Geven SON-T lampen te veel hitte in ons nieuwe klimaat, dan hangen we ledlampen op die de productie tot nieuwe hoogte brengen.

Eerlijke prijzen

De veranderingen zullen niet makkelijk zijn en we zullen eerlijke prijzen moeten eisen van onze afnemers om de innovaties te kunnen betalen. Maar over twintig jaar zal onze industrie schoner, slimmer en winstgevender zijn dan we ons nu kunnen voorstellen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin