Doorgaan naar artikel

SMK: betrek PlanetProof in plan supers duurzame inkoop

Stichting Milieukeur is nog niet in gesprek gekomen met supermarktkoepel CBL over een nieuwe eigen duurzaamheidsstandaard.

In een persbericht roept Stichting Milieukeur het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) op om in gesprek te komen. SMK herhaalt deze oproep nu het Landbouwakkoord is mislukt en CBL heeft laten weten haar plan voor het ontwikkelen van een eigen duurzaamheidsstandaard te willen doorzetten. Daarvoor wordt gewerkt aan een organisatie waar het label Beter voor boer van Albert Heijn verder wordt ontwikkeld.

Juist bij het ontwikkelen van teelteisen heeft Stichting Milieukeur uitgebreide ervaring. “Door gebruik te maken van de bestaande kennis, infrastructuur en systemen, wordt voorkomen dat een onbedoelde vertraging en kans op grootschalige uitval van nu deelnemende boeren en tuinders optreedt”, schrijft SMK.

Bij het keurmerk On the way to PlanetProof zijn op dit moment meer dan 3.000 boeren en tuinders aangesloten, veruit de grootste groep met een duurzaamheidskeurmerk in de sector. Vrijwel alle Nederlandse supermarkten maken gebruik van het keurmerk bij de inkoop van versproducten.

Geen samenwerking als in Landbouwakkoord

SMK stelt nu haar systeem achter het topkeurmerk On the way to PlanetProof branchebreed ter beschikking. Dat is ook wat in het concept-Landbouwakkoord staat als voornemen, maar na het afketsen van de afspraken gaan supermarkten op eigen houtje verder.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin