Doorgaan naar artikel

Sluitkool

‘Idee kan overboord dat eitjes bij warm weer uitdrogen.’

Martin Bolhuis in Wieringerwerf moet nog een deel van zijn boerenkool planten, maar alle sluitkoolplantingen zijn al wel gedaan. “Dat ging dit jaar wel erg makkelijk, de grond valt dit voorjaar erg mooi. We werken met Agriplanter, een tweerijige volautomaat.

Koolvlieg
De weggroei verloopt eveneens vlot, al valt wel op dat de koolvlieg in een enkele soort opvallend aanwezig is. Bolhuis teelt de vroege rassen Farao, Gazelle, Destiny, en Perfecta voor levering tot 1 september. Het is met name in Perfecta waar zich de vlieg in manifesteert. “Dat verbaast me wel, omdat dat ras niet de naam heeft koolvlieggevoelig te zijn. Bovendien is alles gecoat. We hebben inmiddels al een bestrijding uitgevoerd, maar daarvan weet je op voorhand eigenlijk al dat dat lastig is.” Vooralsnog houdt Bolhuis het op het weersverloop afgelopen voorjaar als aanleiding voor de  opvallende activiteit van de koolvlieg. “Ik heb in ieder geval het idee overboord gezet dat koolvliegeitjes met warm weer niet willen uitkomen.” ‘

‘Lichtelijk probleem’
Andere gewasbelagers houden zich vooralsnog koest, het is naast koolvlieg vooral onkruid dat opspeelt. Bolhuis noemt het ‘een lichtelijk probleem’, omdat de geëigende middelen als Centium en Butisan het lieten afweten. “Lentagran zou wel wat moeten doen, maar ook daarmee is het dit voorjaar allemaal taai verlopen. Dat betekent machinaal en handmatig schoffelen, we zijn met beide bezig.”

Beregenen

Sinds week 23 is ook de oogst op gang gekomen, “dat is even eerder dan normaal. Het ras Farao staat nu in de koelcel, dat is kool van tweeëneenhalve tot drie kilo, we beginnen nu met het ras Gazelle. “De kwaliteit is perfect, al hebben we er wel hevig veel moeten beregenen Als we voluit draaien, hebben we drie haspels in bedrijf, dat kost dan 30 liter gasolie per uur. Neem je dat maal 24 en dat drie weken lang, dan mag jij uitrekenen hoeveel er doorheen is gegaan. Met name in de vroege kool heeft continu een haspel staan draaien om dat gewas aan de groei te houden. Begin je in zo’n gewas eenmaal, dan kun je niet zo maar tussendoor stoppen.

De oogst gaat nu met een oogstband. We hebben ook de oogster die de kool in een keer afsnijdt en opvoert, die is voor de latere soorten.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin