Schadevergoeding voor vertraging bouw komkommerkas

11-09-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Oud-tuinder Toon Kanters uit Someren krijgt een schadevergoeding van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Someren.

De vergoeding moet gederfde inkomsten dekken wegens de tegenwerking door beide overheden bij de bouw van een nieuwe komkommerkas. Het is het sluitstuk van een juridisch conflict van bijna 20 jaar. Kanters kreeg in 1996 vergunningen voor de bouw van twee kassen. Toen hij aangaf dat hij het plan wilde aanpassen naar één grote kas, weigerde de gemeente en werden de vergunningen ingetrokken. Het was de start van een lange procedure tot aan de Hoge Raad.

‘Ik ben helemaal murw geworden van de juridische strijd’.

Nieuwbouw

Overigens heeft de gemeente Someren na een uitspraak van de Raad van State in 2005 medewerking verleend aan de bouw van kassen door Kanters op een nieuw glasgebied. Dat bedrijf heeft Kanters drie jaar geleden afgestoten. Ook het transportbedrijf en loonbedrijf stoot Kanters af. Toon Kanters: “Ik ben helemaal murw geworden van de juridische strijd. Ik heb een hobbykas waarin ik proeven wil doen. Ik wil blijven bijdragen aan de sector. Ik heb altijd hard gewerkt met drie bedrijven. Ik krijg nu meer tijd voor onderzoek.”

Winstderving

Het schadebedrag is opgebouwd uit winstderving van meerdere jaren komkommerteelt. Na zoveel jaar is het bedrag verhoogd met rentederving en gerechtelijke kosten. Hoe hoog de schadeclaim uitpakt, is nog niet duidelijk. Beide partijen gaan in overleg over de afwikkeling.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer