Doorgaan naar artikel

Schadevergoeding kas na aanleg snelweg

Snelwegverkeer. - Foto: ANP

Snelwegverkeer. - Foto: ANP

De overheid moet een nieuw besluit nemen om schade te vergoeden aan de eigenaar van kassen in Steenbergen.

De aanleg van de A4 Dinteloord-Bergen op Zoom in de jaren 2012 tot en met 2014 leidde tot extra reinigingskosten voor bassin en kassen. Sinds het verkeer op de snelweg langs de kassen raast, moet de teler bovendien vaker het kasdek reinigen door de fijnstofuitstoot en lijdt hij omzetschade.

Snelwegverkeer. - Foto: ANP

Snelwegverkeer. – Foto: ANP

Deels voorzien

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft die schade erkend en de overheid de kans gegeven een nieuw besluit te nemen over gedeeltelijke schadevergoeding. Volgens de rechtbank was een deel van de schade namelijk te voorzien van aangekochte kassen. Plannen voor aanleg van de snelweg waren toen namelijk al bekend. De rechter besloot tot een gedeeltelijke schadevergoeding, omdat het traject in gerechtelijke procedures werd aangepast en daardoor bij één van de locaties tot meer uitstoot leidt van fijn stof.

Expertschatting

Op basis van expertschattingen stelt de rechtbank de schadevergoeding op 50% van de extra reinigingskosten voor de teler. Alleen al tijdens werkzaamheden heeft de teler de kassen twee keer extra laten reinigen. Ook voor de permanente schade door de blijvende fijnstofuitstoot komt de teler in aanmerking voor een vergoeding, maar moet de overheid met een besluit komen op basis van de werkelijke kosten (inclusief omzetschade). Daarbij moet ook een andere afweging van ondernemersrisico worden berekend, stelt de rechter.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin