Schade Ehec Spanje 71 miljoen

19-07-2011 | |
Schade Ehec Spanje 71 miljoen

Spanje zal vandaag in Brussel een schadeclaim van 71 miljoen euro neerleggen op grond van de geleden verliezen door de Ehec-crisis.

Dit is gisteren in Almería bekend gemaakt door landbouwminister Rosa Aguilar. Volgens de minister is dit bedrag inmiddels goedgekeurd door de inspecteurs van de EU.

Het grootste deel van de schade, 55,4 miljoen, is geleden in de deelstaat Andalusië, waar de provincie Almería het hardst is getroffen met een totale schade van een ruime 40 miljoen euro.

Voor de interventie is in Andalusië 18.500 ton product aangeleverd, waarvoor 6,7 miljoen wordt geclaimd. Het leeuwendeel komt echter van 2.421 ha teelten die voortijdig met oogsten zijn gestopt: 48,7 miljoen. Twee weken geleden, voordat de inspecties hadden plaatsgevonden, werd de mogelijke claim op het noodfonds van de EU nog zo’n 10 miljoen hoger ingeschat.

Evenals in Nederland wordt de werkelijke schade veel hoger ingeschat. Minister Aguilar zal dan ook in Brussel pleiten voor een regeling die het mogelijk maakt om ook de schade te compenseren die is geleden in de eerste dagen van de Ehec-crisis. Verder zal zij vragen om ook andere producten in de regeling te vangen, zoals meloen, watermeloen en sommige soorten fruit (perziken) waarvan de verkoop aan het einde van mei ineens werd gedecimeerd.

Om vervolgschade te beperken, heeft de Europese Commissie een financiering voorgesteld van een promotiecampagne voor groenten en fruit, ter waarde van ongeveer 15 miljoen euro. Deze zou, volgens de EC, voor 20 procent door de sector zelf betaald moeten worden. Evenals de verschillende landbouworganisaties heeft heeft de minister zich fel tegen deze eigen bijdrage verklaard.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jan van der Blom

van der Blom
Jan van der Blom Hoofd afdeling gewasbescherming Coexphal
Meer over


Beheer