Doorgaan naar artikel

‘Russen hebben geen gebrek aan groente’

Image

‘Het is niet te verwachten dat Rusland op korte termijn gebrek aan groente zal hebben. Er liggen in de winkels van Sint-Petersburg vrachten tomaten en nog van goede kwaliteit ook’, zegt Kees Kranenburg die vorige week weer even terug was in de regio waar hij twee jaar heeft gewerkt als bedrijfsleider.

Ook andere groente is in de zomer volop aanwezig door productie in Rusland zelf of import uit voormalige Sovjetrepublieken. “Ik kwam tomaten uit Azerbeidzjan tegen die er net zo mooi uit zagen als de West-Europese en ze smaakten nog heel goed ook. Ook van paprika, komkommer en andere groente is er in de zomer ruim voldoende”, aldus komkommerteler Kees Kranenburg. “De winkeliers vroegen me wel regelmatig waar de EU in hemelsnaam mee bezig is, ze snappen niet veel van de boycot.”

De door Poetin afgekondigde importstop lijkt op dit moment dus weinig gevolgen te hebben voor de voorziening van groenten in Rusland. “Maar in de winter zal dat wel anders worden”, verwacht Kranenburg. “In de winter produceert Rusland heel weinig vruchtgroenten. Er staan eigenlijk alleen belichte komkommers. De boycot kan dan wel flinke gevolgen hebben. Maar als het te moeilijk wordt, kan Poetin de boycot zo weer opheffen. Hij is in ieder geval erg populair in Rusland.”

Genoeg alternatieven

Op het teelt- en handelsbedrijf Vyborzhets bij Sint-Petersburg, waar Kranenburg twee jaar werkte als bedrijfsleider, vond vorige week intensief overleg plaats over de te volgen koers. Normaal worden in deze periode de contracten met Spaanse leveranciers voor de winterperiode afgesloten, maar dat is nu door de boycot niet mogelijk. “Ze zaten er wel mee. Van de andere kant hoeven ze niet bang te zijn dat ze geen alternatieven kunnen vinden. Israël produceert bijvoorbeeld voldoende paprika’s van goede kwaliteit en China staat blijkbaar klaar om het gat op te vullen.” Ook Turkije, dat al enorm veel groente naar Rusland exporteert, zal zijn leveranties sterk opvoeren.

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin