Doorgaan naar artikel

Rusland: importstop niet in strijd met WTO

Image

De Russische importstop voor een hele reeks agrarische producten is toegestaan volgens WTO-regels, meent de Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov.

Volgens Lavrov is de boycot een zaak van “nationale veiligheid” terwijl producenten in de EU een oneerlijk verkregen concurrentievoordeel zouden genieten.

“We gaan alle instrumenten, inclusief diegene die beschikbaar zijn bij de WTO, gebruiken om schending van verbintenissen van onze partners te voorkomen”, aldus Lavrov. “Wat betreft onszelf: wij voldoen aan onze verplichtingen.” Rusland werd in 2012 na bijna twintig jaar onderhandelen lid van de WTO en ligt sindsdien periodiek onder vuur van de EU en VS vanwege vermeende schenden van WTO-regels.

Lavrov zei dat wanneer landen zich verenigen tegen Rusland door sectorale sancties in te stellen ze “nauwelijks goede partners genoemd kunnen worden, waarmee voedselzekerheid een zaak van nationale veiligheid wordt.” Wanneer de veiligheid van een land bedreigd wordt, mag het land volgens WTO-regels handelsonvriendelijke maatregelen nemen.

Wanneer de EU de WTO vraagt het Russische sanctiebeleid te onderzoeken, kan een uitspraak nog jaren op zich laten wachten. Rusland kan een eerste aanvraag voor een onderzoek blokkeren met een veto en daarna diverse malen hoger beroep aantekenen.

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin