Doorgaan naar artikel

EU-handel wil positie in Engeland vasthouden

Foto: ANP

Foto: ANP

Er moet snel duidelijkheid komen over de procedures die de handel krijgt opgelegd na een mogelijke Brexit.

Met name duidelijkheid over zaken als grenscontrole, vrijstelling met certificeringsschema’s en juridische voorwaarden voor handel zijn cruciaal om de positie op de Britse markt overeind te houden. Dit stelt de Europese koepel Freshfel.

Het Verenigd Koninkrijk importeert jaarlijks 3,1 miljoen ton groente en fruit uit de EU en 2,7 miljoen ton uit derde landen. Er is nu onduidelijkheid over de voorwaarden waaraan de handel moet voldoen, als het Verenigd Koninkrijk (VK) een derde land wordt voor EU-markten. Het is niet zeker of en hoe de vrijhandelsverdragen vervallen.

Bijeenkomst met Celcaa

Afgelopen week vond daarover in Londen een bijeenkomst plaats met handelskoepelorganisatie Celcaa en vertegenwoordigers van Europese instanties als Defraa (departement voor milieu, voeding en landbouwhandel) en andere partijen uit de handel. De bijeenkomst had vooral technische knelpunten op de agenda staan.

Akkoord Brexit

Toch lijkt eerst een Brexit-akkoord nodig om over handel te praten. Nu het VK en de EU nog geen deal hebben gesloten, kunnen de onderhandelingen over de toekomstige handelsbetrekkingen nog niet beginnen. Brussel wil daar pas over praten als de Britten de scheidingsvoorwaarden hebben geaccepteerd.

Het is voor het Verenigd Koninkrijk cruciaal dat de besprekingen over de toekomstige handelsrelaties snel kunnen beginnen. Als er op 29 maart 2019 – de officiële Brexit-datum – geen handelsdeal ligt, volgt er een ‘harde Brexit’. Dat is waarschijnlijk erg onvoordelig voor de Britten.

Lees ook de blog van Dirk Strijker: ‘Onderschat Brexit niet’

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin