Doorgaan naar artikel

Ruim onvoldoende

Image premium

De Ehec-crisis gaat nog heel veel pijn doen. Financieel gezien dan.

Ik vrees dat de huidige maatregelen niet genoeg zullen zijn om bedrijven overeind te houden. Bleker heeft goed werk gedaan maar het zal niet voldoende blijken voor veel telers. Met name in paprika zullen rake klappen vallen. Dit gaan veel bedrijven niet overleven.

Een kleine rekensom. Op dit moment hebben paprikatelers zo’n 15 euro omzet per vierkante behaald. Om break even te draaien, moet de opbrengst op jaarbasis op minimaal 38 euro liggen. Met nog 18 kilo per vierkante meter productie te oogsten zou de prijs voor de rest van het seizoen op € 1,28 moeten liggen. Op dit moment liggen de prijzen ruim onder de euro.

Duidelijk is dat de vraaguitval uit vooral Duitsland en Rusland niet zomaar hersteld is. Daarbij opgeteld dat de van oudsher moeilijke zomerperiode er nog aan gaat komen, kan dit leiden tot een rampscenario waarbij alleen al de paprikasector een verlies gaat lijden van 100 miljoen.  Tel daarbij op de 30 miljoen die inmiddels al  verloren is en het leed voor de paprikasector is niet te overzien. Ook voor de andere vruchtgroenten kunnen soortgelijke rekensommen overigens worden gemaakt.

Er zijn dus heel snel nieuwe maatregelen nodig. Een deel van het gewas ruimen is zo’n maatregel. Telers kunnen op basis van vrijwillige inschrijving hun gewas voortijdig ruimen en krijgen hiervoor een vergoeding. Deze telers hebben dan geen variabele kosten meer en dus is de regeling relatief goedkoop. Het grote voordeel is dat er minder product op de markt komt en vraag en aanbod zich kunnen herstellen. Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen. P8 heeft diverse maatregelen voorgesteld. Ik roep alle belangenbehartigers op door te knokken en extra maatregelen voor de telers voor elkaar te boksen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin