Rotterdamse groentegroothandel failliet verklaard

26-08-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Foto's: Gerard Boonekamp
Foto's: Gerard Boonekamp

Betalingsproblemen van klanten brachten groothandel in groente en fruit in de problemen.

Een Rotterdamse groothandel in groente en fruit is door betalingsproblemen van klanten failliet verklaard. Dat blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam in een aangespannen zaak door een groente- en fruitleverancier uit Barendrecht na een betalingsachterstand.

Er zijn veel betalingsachterstanden door de coronacrisis.

Er zijn veel betalingsachterstanden door de coronacrisis.

De zaak draait om onbetaalde rekeningen voor de groothandel ter waarde van tienduizenden euro’s. De betalingsproblemen ontstonden dit voorjaar en lijken daarmee een nasleep van de coronacrisis.

Betalingsafspraken konden niet worden nagekomen door het uitblijven van betalingen door afnemers van de groothandel, zo blijkt uit zittingsverlagen van de rechtszaak. Een nieuwe betalingsregeling werd door de leverancier afgewezen.

Groothandel kwetsbaar

Door de coronacrisis zijn veel facturen voor horecagerelateerde groothandels onbetaald gebleven. Het is niet duidelijk hoeveel schade handelsbedrijven of afzetorganisaties hierdoor lopen. Incidenteel leidt dit tot een rechtszaak met een uitspraak met in dit geval een faillissement.

Het is niet in het belang van de groente- en fruitleverancier nog langer te wachten op een andere betalingsafspraak, oordeelde de rechter. Ook een tweede schuldeiser was gevonden, waarna de rechter een curator aanstelde voor het Rotterdamse bedrijf.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer