Doorgaan naar artikel

Rob Baan stoot kas af om traag herstel coronacrisis

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen voor Koppert Cress. Grootste probleem is dat horeca moeizaam herstelt.

Het bedrijf Koppert Cress is na drie maanden coronacrisis nog niet in rustiger vaarwater gekomen. Elke dag is directeur Rob Baan met personeel bezig de afzetkanalen ‘open te trekken’. “We kregen het bericht dat een groothandel in Oostenrijk was omgevallen. Dat de klanten te horen kregen dat onze spullen niet meer leverbaar waren. Veel groothandels gingen dicht tijdens de coronacrisis. We zijn dagelijks drukdoende om te kijken wat daarmee gaat gebeuren.”

Op 40% niet rendabel

Dat 40% van de omzet terug is, lijkt goed nieuws. Op het diepste punt was de omzet 10%. Echter, ook op 40% van de omzet is het bedrijf moeilijk rendabel te krijgen. “We hebben of te veel kas of personeel. Het gaat eigenlijk nog steeds heel slecht.” Het grootste probleem is het trage herstel van de horeca. “De schade in de foodservice is ongekend groot. Door de anderhalvemeterregel zal de sector niet loskomen. In heel Europa niet.” Dat die anderhalvemetermaatregel voor luchtvaart niet geldt, doet hem dan ook zeer.

Iedereen onderschat hoe hard de foodservice geraakt wordt door de coronacrisis, denkt Baan. Daar gaan klappen vallen. “We zien het aan de groothandels in het buitenland die nog niet open gaan en ook restaurants in Europa. Eigenaren van horecapanden zeggen: ‘leuk dat je drie maanden geen huur hebt betaald, maar wanneer ga je dat nu wel betalen?’ Of de bedrijfscateraars, hoe zal dat gaan als mensen niet op kantoor zitten?”

De NOW-regeling is echt fantastisch

Voortbestaan

Zonder steunpakketten als de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) of Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers Covid-19 zou Koppert Cress er al niet meer zijn. Het steunpakket van de tuinbouw is 12 juni afgelopen, net als het eerste traject van de algemene NOW-regeling. Baan heeft zijn bedrijf ook bij de tweede NOW-regeling aangemeld. “De NOW-regeling is echt fantastisch, daar zijn we dankbaar voor. Het is beter dan de arbeidstijdverkorting. Je houdt je team bij elkaar.” Voor het volledige herstel heeft Baan naar verwachting 1,5 jaar nodig. Daar is hij stellig in.

Kas afstoten

De schade is op dit moment groot, rekent Baan voor. Over de eerste drie crisismaanden bedroeg dat € 5 miljoen. Daar gaat de NOW-uitkering vanaf. Van wat resteert is 30% eigen risico en wordt 70% betaald. Zo berekend is voor de restschade van € 2,5 miljoen de uitkering van € 1 miljoen uit het steunpakket te laag. Dat komt door plafonds die in de regeling zijn aangebracht. Die lijken grote bedrijven te benadelen. Baan: “Ik probeer uit alle macht het bedrijf gezond te krijgen. We hebben vier compartimenten waarvan we een kas huren. Die wordt afgestoten. Het personeel is geborgd door de NOW-regeling, maar dan nog moeten we fors kosten besparen. Ik ben erg voor duurzaamheid, maar ik heb mijn WKK weer gestart om stroom te produceren. We hebben acuut geld nodig.”

Stap terug in aardwarmte

Verduurzaming is ook op andere terreinen naar de achtergrond verdreven. Koppert Cress is voortrekker in het aardwarmteproject Polanen. Baan: “Wie durft nu nog te investeren. Daar stagneert het nu, iedereen is de wonden aan het likken.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin