Doorgaan naar artikel

Risico

Image premium

Ondernemen is risico nemen. Als je daar niet tegen kunt moet je er niet aan beginnen en in loondienst gaan.

Hoe kan ik als tuinbouwondernemer echter het risico nemen dat ergens door onduidelijke oorzaken mensen ziek worden en helaas overlijden en vervolgens in de media door allerlei mensen die vermoedelijk hun eigen straatje schoonvegen van alles roepen en ik daardoor geen product meer verkoop?

Als broccoliteler lijkt het erop dat ik deze ronde geluk heb. Voorlopig is niet echt duidelijk of er voordeel of nadeel voor mij is. Sommige handel is binnengetikt omdat versneld uit Spaans product wordt gestapt, andere handel wordt gemist omdat ook Nederland niet vertrouwd wordt. Je zal echter maar komkommer-, tomaat-, sla- of paprikateler zijn. Je doet gewoon wat je al jaren doet en boem, door onduidelijkheid en roddelpraat staat je bedrijf ineens op de helling. Dit risico mag  volgens mij niet een probleem van enkel de primaire sector zijn, maar moet door de hele keten worden gedragen.

Een pleister helpt niet tegen een slagaderlijke bloeding, dus die GMO-papiermolen lijkt mij bij voorbaat al zinloos. Een oorverdovende stilte van greenports en topteam geeft weinig hoop op een spoedige echte oplossing. Waar zijn nu al die supermarktketens en multinationals (die in de tuinbouw actief zijn) die zich zo graag laten voorstaan op hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze wel niet ondernemen? Nu heb je kans om niet alleen met woorden maar ook met daden te laten zien dat jullie het echt menen en niet slechts marketing aan het bedrijven zijn. Steun de getroffen tuinders want het is een ramp.

Voor de toekomst stel ik voor om een convenant Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de tuinbouwketen op te stellen waarin we komen tot een eerlijker verdeling van de kosten en risico in de keten in plaats van deze zoveel als maar mogelijk is af te wentelen op de primaire sector zoals nu het geval is. Daar hebben we nu echter niets aan. Een moreel appel om snel met een noodverband deze bloeding te stelpen is al wat mij rest.

Laten we overigens vooral niet vergeten dat de zwaarst getroffenen van deze bacterie de mensen zijn die doodziek vechten voor hun leven en met name diegenen die deze strijd hebben verloren.

Delen

Image
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin