Doorgaan naar artikel

Reststromenhub gaat reststromen agrifoodbedrijven verwaarden

Het project richt zich nu op reststromen van groente en fruit die niet geschikt zijn voor de retail door rare vormen of vlekjes. - Foto: ANP

Het project richt zich nu op reststromen van groente en fruit die niet geschikt zijn voor de retail door rare vormen of vlekjes. - Foto: ANP

De reststromenhub van Dutch Fresh Port krijgt € 125.000 van provincie Zuid-Holland om reststromen inzichtelijk te maken en geschikt maken voor consumptie of andere duurzame doeleinde.

Met de subsidie gaat de reststromenhub aan de slag met de inventarisatie van de reststromen zoals het type producten en volumes. Het project MKB-Deal Verkenning reststromenhub Dutch Fresh Port richt zich nu op reststromen van groente en fruit, zoals producten die niet geschikt zijn voor de retail door rare vormen of vlekjes.

Er is een digitale tool in ontwikkeling waarmee ondernemers reststromen kunnen aanmelden. Voor de reststromen wordt een nieuwe bestemming gezocht door partijen die groente- en fruitstromen willen verwerken tot nieuwe producten.

Vraag en aanbod koppelen

De hub zorgt voor een mogelijkheid om reststromen aan die geïnteresseerde partijen te koppelen en zo vraag en aanbod met elkaar af te stemmen. Projectleider Wendy van Vliet: “Zo zijn er veel ondernemingen die we blij kunnen maken met ‘afgekeurde’ groente en fruit. Ik ken partijen in de buurt die avocado’s voor hun huidolieserum nu uit Afrika laten komen en de tomaten voor gezichtscrème uit Italië. Avocado’s en tomaten ‘met een vlekje’ hebben we ook op Dutch Fresh Port. Die match is snel gemaakt en ook nog veel duurzamer qua vervoer.”

Dutch Fresh Port

Dutch Fresh Port is een bedrijventerrein met veel bedrijven uit de agro-, vers- en foodsector. Een aantal bedrijven hiervan gaat samen met de hub opzoek naar manieren om hun reststromen te verminderen. Onderdeel van de reststromenhub zijn: Van Vugt Kruiden, Olympic Fruit, Van Oers United, The Greenery, Zoutewelle, 4Fruit Company, Bakker Barendrecht, Van Gelder, Verse Grond/Loods 38, Jump, PHI Factory, Hogeschool Rotterdam, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling/WUR, Greenport West-Holland, Jaguar, Renes en Sophyn Greens.

Beheer
WP Admin