Doorgaan naar artikel

Regeling Groen Label Kassen onder de loep

Na aanscherping van de eisen in 2018 wordt de regeling Groen Label Kassen nu geëvalueerd. De deelname is fors gedaald.

In 2018 kwamen 18 aanvragen binnen voor de subsidieregeling met aangescherpte milieu-eisen. Vlak voor die invoering van extra eisen kwamen in het laatste kwartaal van 2017 alleen al 41 aanvragen binnen. Van de 18 aanvragen in 2018 waren er 7 uit de vruchtgroenteteelt. Dat komt neer op ongeveer 40 hectare aan nieuwe kassen.

Het certificatieschema is met ingang van 1 januari 2019 ongewijzigd verlengd. Er zal in de eerste 2 kwartalen worden geëvalueerd in hoeverre de terugloop tijdelijk is of niet, staat in het jaarverslag van Stichting Milieukeur over 2018.

Uitstoot CO2 norm

De grote wijziging van de regeling Groen Label Kas in 2018 is dat niet langer energie-efficiëntie als maatstaf geldt (omzetting van fossiele brandstof in elektriciteit en/of warmte), maar dat er een norm is gesteld voor de maximale uitstoot van broeikasgassen (CO2 -emissie). Telers kunnen via de regeling Groen Label Kassen deelnemen aan de overheidsregelingen MIA en Vamil, maar ook de Regeling groenprojecten en het Borgstellingsfonds.

€ 8,3 miljard in kassen geïnvesteerd

In de periode 1999 tot en met 2018 zijn in totaal 2.126 Groen Label Kassen-certificaten afgegeven. Dat komt overeen met een investeringsbedrag van € 8,3 miljard voor de MIA/Vamil regeling en € 5,2 miljard voor de regeling Groenprojecten. Daarvoor zijn de eisen iets hoger.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin