Doorgaan naar artikel

Recordprijzen groente in de winkel

Recordprijzen groente in de winkel

Recordprijzen groente in de winkel

Verse en met name diepvriesgroente waren in juni fors duurder dan andere jaren. Voor diepvriesgroente lijkt dat de nasleep van de droge zomer in 2018.

De prijs voor verse groenten lag in juni op bijna het hoogste niveau in de CBS-dataperiode. Alleen in 2013 lagen de prijzen in juni nog hoger dan dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar juni was het prijsverschil 4,9 punten in de indexberekening. Dat is iets minder dan 5% boven 2018. De laatste weken van juni lagen de prijzen van glasgroenten op de vrije markt plots ruim boven het peil van de weken daarvoor. Vollegrondsgroenten waren in de beginweken van juni juist duur.

Hogere prijsnotering voor diepvriesgroente

Opvallend is ook de hoge prijsnotering voor diepvriesgroente in de afgelopen maanden. Het lijkt het effect van de droogte vorig jaar en de lagere voorraden daardoor in de industrie. In mei werd voor industriegroente nog recordprijzen betaald, in juni ontspande die markt weer enigszins, mogelijk door nieuwe aanvoer van vroege producten of ruimere marktvooruitzichten.

Bij zowel de prijsontwikkeling voor verse groente en diepvriesgroente is geen rekening gehouden met de hogere btw-heffing vanaf begin dit jaar. Zonder die stijging zouden prijzen minder extreem zijn gestegen en zou er geen sprake zijn van recordprijzen.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin