Doorgaan naar artikel

Markt: Groente- en fruitprijs niet meer onder peil 2020

Voor het eerst sinds maart liggen de prijzen voor groente en fruit niet meer onder het niveau van 2020.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee spelen de groente- en fruitprijzen geen dempende rol meer in inflatiecijfers voor Nederland. De totale inflatie steeg in november met 5,2%, de snelste stijging in 40 jaar, door vooral energieprijzen.

Afgelopen november stegen de groenteprijzen sneller dan in 2020. De winterprijzen lijken daarbij geholpen door marktomstandigheden. Het is mogelijk dat krapte in glasgroente al voelbaar was door eerder gestopte telers en mogelijk lagere productie. De groenteprijzen in de winkels lagen dit jaar steeds 0,5 tot 8,6% onder die van 2020. Dat jaar was de winkelprijs ‘booming’ door de enorme lockdown-vraag.

Prijsen Elstar iets goedkoper

Bij fruit lagen de prijzen in november iets onder het niveau van 2020, maar toen (november 2020) was er een scherpere prijscorrectie dan afgelopen maand. Als we kijken naar de winkelprijzen voor Elstar waren die in november € 0,10 tot € 0,20 goedkoper dan in 2020. Voor Conference-peren is de krappe perenmarkt niet sterk tot uitdrukking gekomen in de prijzen, blijkt uit prijsgegevens. Hoewel de markt flink krapper is dan vorig jaar, is de drempel van € 1,99 lastig te nemen voor supermarkten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin