Doorgaan naar artikel

Groente- en fruithandel naar recordhoogte

Foto: ANP

Foto: ANP

Nederland heeft in de eerste helft van dit jaar voor een recordbedrag aan groente- en fruit geëxporteerd.

Dat blijkt uit handelscijfers van CBS. In totaal exporteerde Nederland tot en met juni voor € 10 miljard aan groente en fruit. Vorig jaar was dit € 9,9 miljard in diezelfde periode, en in 2019 voor de coronapandemie € 9,6 miljard. De import stijgt eveneens. In totaal importeerde Nederland tot en met juni voor € 6,7 miljard aan groente en fruit, ten opzichte van € 6,3 miljard in 2019.

Handel weer terug op niveau na corona

In de eerste helft van dit jaar trok de wereldhandel in alle goederen aan, na een dip in 2020 vanwege corona. Met name in het voorjaar van 2020 had de wereldhandel veel last van de coronacrisis waardoor wereldwijd productieketens stil kwamen te liggen, zo verklaart het CBS. Tegelijk stortten de olieprijzen in die periode in en konden de grote olieproducerende landen het niet eens worden over productiebeperkingen.

Nu is de handel weer terug op het niveau van voor de coronacrisis, en zat deze hier in de eerste helft van dit jaar zelfs boven. In totaal exporteerde Nederland in de eerste helft van dit jaar voor € 42 miljard meer aan goederen ten opzichte van de eerste helft van 2020.

Bekijk meer

Delen

Image
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin