Doorgaan naar artikel

Rechter: coronasteun teler moet terugbetaald

Coronasteun TLTO moet terugbetaald, oordeelt rechter. Foto: ANP

Coronasteun TLTO moet terugbetaald, oordeelt rechter. Foto: ANP

Een teler moet € 196.000 coronasteun terugbetalen. De regeling TLTO kent geen hardheidsclausule.

De Regeling tegemoetkoming Land- en tuinbouwondernemers Covid-19 (TLTO) uit 2020 is rechtlijnig opgesteld om telers snel en simpel te helpen. Voor telers geldt de harde eis dat ze een omzetverlies van 30% moesten aantonen ten opzichte van de jaren 2017-2019. Uitzonderingen waren er voor telers die net hadden uitgebreid of door brand of ziekte in de referentiejaren een lagere omzet had.

Teelt geïntensiveerd

De teler in deze zaak voor het College van beroep voor het bedrijfsleven had zijn teelt geïntensiveerd op dezelfde oppervlakte via een ander teeltsysteem. Hij had als referentieomzet ook alleen het jaar 2019 opgegeven, het jaar dat hij aan de intensivering was begonnen. Hij krijg een voorschot van € 196.000 en moet deze nu terugbetalen. De teler is van mening dat hij door de intensivering in 2019 wel binnen de voorwaarden van de steunregeling valt en daarmee steun verdient tot maximaal 70% van het omzetverlies.

De rechter stelt de teler in het ongelijk. De toetsing is juist gedaan, er bestaat geen hardheidsclausule waarop de teler aanspraak kan maken, waardoor het voorschot moet worden terugbetaald. Het opnieuw berekende omzetverlies van 23% valt onder het ondernemersrisico, stelt de rechter.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin