Doorgaan naar artikel

Rabobank verleent boeren meer krediet

De kredietverlening van Rabobank aan de agrarische sector steeg licht in het eerste halfjaar van 2020: van € 37,9 miljard in 2019 naar € 38,4 miljard.

Rabobank had in de eerste helft van 2020 € 26,7 miljard aan kredieten uitstaan bij Nederlandse boeren en tuinders. Eind 2019 was dat € 25,2 miljard.

Kredietverlening wereldwijd

De totale kredietverlening aan de food- & agrisector wereldwijd is gestegen naar € 108,3 miljard, plus 1% ten opzichte van 2019, toen de kredietverlening ruim € 107 miljard bedroeg. De meeste kredieten zijn verleend aan de zuivelsector (21%). Het aandeel food & agri in de leaseportefeuille (DLL) bleef stabiel op € 14,5 miljard. Van alle kredieten bij de Rabobank Groep is wereldwijd 26% verleend aan de food & agrisector.

Solide food- & agrisector

Meermaals wordt het belang van de food- en agri-sector voor de bank aangehaald in de halfjaarpresentatie. “Covid-19 raakt alle sectoren. Maar in vergelijking met andere sectoren krijgt deze sector wat minder harde klappen. Mensen blijven voedsel nodig hebben”, aldus Brouwers. In de vorige update van de verwachte impact van covid-19 stond de sierteelt hoog op de risicolijst. “Dat is nu wat afgezwakt door het heropenen van de economie. De vooruitzichten zijn wat beter. We verwachten een daling van 15% in deze sector”, aldus Brouwers.

Fors lagere winst in eerste helft 2020

Rabobank heeft in de eerste helft van 2020 een fors lagere winst geboekt. Onderaan de streep noteert de bank een nettowinst van € 227 miljoen. Dat is 81% minder dan in het eerste halfjaar van 2019.

Ophoging stroppenpot

Rabobank vulde ten opzichte van een jaar eerder zijn stroppenpot aan met ruim € 1,4 miljard, vanwege verliezen die de bank voorziet op leningen die door de coronacrisis nooit worden terugbetaald. In totaal omvat de stroppenpot van Rabobank nu € 5 miljard. Daarnaast houdt Rabobank last van lage rentes, die door stimuleringsingrepen van centrale banken niet snel zullen stijgen.

Generieke voorzorgsmaatregelen

Topman Wiebe Draijer geeft in een toelichting aan dat de voorzieningen voor een groot deel ‘generieke’ voorzorgsmaatregelen zijn, die banken volgens boekhoudregels moeten nemen bij een verslechtering van de economie. “Het is een voorbereiding op problemen die nog kunnen ontstaan.” Tegelijkertijd werd bij de grootzakelijke divisie ook voor specifieke probleemgevallen geld apart gezet.

Krimp (wereld)economie

Economen van Rabobank houden rekening met een krimp van de wereldeconomie van ruim 4% in 2020, met een neergang van 5,7% in Nederland en 9% in de EU. Nederland heeft volgens CFO Bas Brouwers een sterk eerste kwartaal gedraaid en was beter voorbereid op onder andere thuiswerken dan veel andere EU-landen. “Ook kende Nederland een intelligente lockdown en geen complete lockdown zoals sommige andere EU-landen die wel kennen.” Voorafgaand aan de coronacrisis had Rabobank volgens Draijer een gezonde kapitaalpositie.

Onzekerheid voert boventoon voor rest van het jaar

In het tweede halfjaar voert wat Rabobank betreft onzekerheid de boventoon, omdat het niet duidelijk is hoe lang de pandemie aanhoudt. Voor de bank is het ook niet bekend of er een boete aankomt van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Die droeg de bank op om voor 1 april 40.000 klantdossiers nog eens door te lichten op mogelijke witwasrisico‘s, omdat de eerdere onderbouwing daarvan onvoldoende was. Rabobank geeft aan dat het nog niet bekend is wat het oordeel van DNB zal zijn en hoopt zelf op meer duidelijkheid in het najaar. De bank heeft hier € 500.000 voor gereserveerd.

Share this

Afbeelding
Stefan Essink

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin