Rabo: Corona-effecten nemen na drie maanden af

20-03-2020 | Laatste update op 07-07 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Rabobank gaat ervan uit dat na drie maanden de economische effecten van de coronacrisis afnemen.

Het zijn voorzichtige researchscenario’s, volgens Rabobank. Een sneller herstel acht de bank ook mogelijk. “Hoewel het moeilijk te voorspellen is wanneer afname van corona-effecten zichtbaar zal zijn, gaan we ervan uit dat de situatie van tijdelijke aard is en na stabilisering gezonde marktverhoudingen in het verschiet liggen”, schrijft de bank in een persbericht over het steunpakket voor de tuinbouw.

Voor de scenarioberekening houdt de bank rekening met eerdere crises die tot acute liquiditeitsproblemen leidden, zoals de Ehec-crisis in 2011, de Russische boycot in het afgelopen decennium en de hagelstorm van 2016.

Seizoenskredieten

Donderdag werd bekend dat banken bedrijven uitstel van aflossing geven als ze in liquiditeitsproblemen komen door de coronacrisis. Daarnaast krijgen klanten de mogelijkheid om seizoenskredieten te verlengen of om te zetten in een lening.

Rabobank vereenvoudigt de aanvraagprocedures voor deze ondersteuning voor bedrijven die in de kern gezond zijn. Wanneer dit onvoldoende is om in het liquiditeitstekort van de klant te voorzien, kan een combinatie met kredietverhoging of een extra lening tot de mogelijkheden behoren, schrijft de bank.

Einde bedrijf

Voor bedrijven die eerder in zwaar weer zaten, komt een speciale aanpak. “Bedrijven die al eerder in zwaar zaten, krijgen een maatwerkbehandeling. We realiseren ons dat het corona-effect voor sommige van deze laatste groep klanten weleens het einde van het bedrijf kan betekenen. Waar we samen met de klanten perspectief zien, is onze inzet om het bedrijf hier doorheen te helpen”, schrijft de bank.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer