Doorgaan naar artikel

Publiek gaat voor zoet op keuringen Floriade

De keuring van de paprika's eerder dit jaar. De jury ging voor rood, het publiek voor oranje. - foto: Ton van der Scheer

De keuring van de paprika's eerder dit jaar. De jury ging voor rood, het publiek voor oranje. - foto: Ton van der Scheer

Rode slasoorten, rode puntpaprikaatjes en rode aardbeien, maar gele tomaten vielen in de prijzen op de groentekeuringen in de grote kas van Floriade. Het publiek jureerde net even anders dan de officiële jury.

Woensdag zijn in The Green House op Floriade de prijzen uitgereikt aan de winnende inzendingen van de eerste reeks van zes gewassen: sla, tomaat, paprika, bloemkool, aardbei en ananas. Een deskundige vakjury heeft de producten van de verschillende inzendingen beoordeeld op hun vorm, kleur, smaak en gebruiksmogelijkheden.

Ook bezoekers van Floriade hebben deelgenomen aan de beoordeling voor de publieksprijs door aan te geven welke van de getoonde soorten voor hen het meest aantrekkelijk is en waarom.

Breder aanbod dan in supermarkt

Veredelaars, telers en handelshuizen hebben producten aangeleverd voor de beoordelingen. Het zijn rassen uit de veredeling, testrassen of commerciële producten. De consument is zich vaak niet bewust dat er zoveel variatie in kleur, vorm, aroma, bite en smaak is.

Oorzaak hiervoor is dat veel van wat de Nederlandse tuinbouw produceert niet in de supermarkt komt, maar naar speciaalzaken, de horeca of het buitenland gaat. Bezoekers aan de Floriade hebben nu de kans om kennis te maken met het aanbod van de tuinbouw. Ze nemen deel aan de beoordelingen voor de publieksprijs.

Speciale slasoorten in de prijzen

Bij sla is de eerste prijs van de vakjury voor de speciale slasoort Salanova Butterhead rood. Vanwege een gelijke score zijn er twee tweede prijzen voor Salanova Incised en Batavia. De publieksprijs gaat naar Lollo Rossa rood. Al deze rassen zijn ingezonden door Rijk Zwaan en geteeld door Chris Noordam van Topkrop in Schipluiden, die de prijzen in ontvangst heeft genomen.

Lees ook het interview met slateler Chris Noordam op de Floriade:‘Vertellen wat je doet, zorgt voor draagkracht’

De eerste prijs bij paprika is voor de puntpaprika Sweet Bite rood van FeMix Seeds. Ton van der Heiden van dit zaadbedrijf nam ook de tweede prijs en publieksprijs in ontvangst voor de puntpaprika Sweet Bite oranje. De derde prijs is voor Sunrise Growers met een gele puntpaprika.

Drie publieksprijzen voor tomaat

Bij tomaat is de eerste prijs voor gele specialty Xylia van Axia Seeds. De tweede prijs voor tomatenteler Kees Stijger in Honselersdijk met de oranje grove trostomaat. De derde prijs gaat naar een gele mini-trostomaat van Harvest House. Deze inzending krijgt ook een van de drie publieksprijzen. De andere twee zijn voor een rode mini-pruimtomaat, ingezonden door Harvest House, en een rode mini-troscherrytomaat (FH 2102 van Totam Seeds) met zoete en aromatische smaak.

Oxin Growers gaat er bij bloemkool met de eerste en tweede prijs vandoor. De derde prijs is voor Sakata met broccoli. De publieksprijs is voor de tweede prijs bloemkool.

Arabella beste aardbei

Kwekerij Loos heeft voor de aardbeien Arabella de eerste prijs en voor Inspire de tweede prijs ontvangen. The Greenery wint met het laatstgenoemde ras de derde prijs. De publieksprijs is voor de zoete Sonsation-aardbei van Tuinderij De Hoge Akker in Etten-Leur.

De prijswinnaars met geheel links Jan Willem Griep, directeur speciale projecten Floriade, die de prijzen uitreikte. - foto: Harry Stijger
De prijswinnaars met geheel links Jan Willem Griep, directeur speciale projecten Floriade, die de prijzen uitreikte. - foto: Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin