Doorgaan naar artikel

Provincies: tuinbouwbanden China minder strak

Archiefbeeld van een eerdere handelsmissie naar China, met links gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. - Foto: Provincie Zuid-Holland.

Archiefbeeld van een eerdere handelsmissie naar China, met links gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. - Foto: Provincie Zuid-Holland.

Noord- en Zuid-Holland houden vast aan de tuinbouwrelaties via bestaande banden met Chinese steden en provincies.

Banden met China liggen onder een vergrootglas door schending van mensenrechten van de Oeigoeren. De provincie Noord-Holland houdt de zusterrelatie met provincie Shandong in China na discussie over mensenrechten. De provincie heeft serieus onderzocht wat de gevolgen zijn van het beëindigen van de zusterrelatie met Shandong waarmee onder meer tuinbouwbelangen zijn gediend.

De provincie besloot de richtlijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken over handelsrelaties te volgen. De provincie schrijft dat op vragen van SP in die provincie. SP vindt dat de relatie moet worden beëindigd nadat ook de stad Arnhem zo’n stap zette. De activiteiten van de handelsrelaties gaan door, maar staan op een laag pitje, schrijft Noord-Holland.

Digitale contacten

Ook in Zuid-Holland gaan de activiteiten op een lager pitje door, maar daar wordt vooral de coronacrisis genoemd voor het uitblijven van handelsreizen en het onderhouden van digitale contacten. De China-relaties van Zuid-Holland zijn ook economisch. Het doel is Zuid-Hollandse ondernemers en kennisinstellingen te faciliteren en te ondersteunen in China.

De provincie zoekt actief de interactie met het bedrijfsleven op, via branche- en koepelorganisaties, maar ook door met individuele bedrijven in gesprek te gaan in de tuinbouwsector en de duurzame stedelijke ontwikkeling, met onder meer het thema Feeding & Greening megacities. In Zuid-Holland is de discussie over voortzetting van de contacten met China niet op de voorgrond gevoerd.

Beheer
WP Admin