Doorgaan naar artikel

‘Problemen voor Russische voedselvoorziening’

Als Rusland producten als vlees, zuivel, groente en fruit uit de EU, de VS, Australië, Canada en Noorwegen boycot, zal dat zeker gevolgen hebben voor de Russische voedselvoorziening. De binnenlandse landbouwsector verkeert namelijk al decennia in crisis. Dat zei Nicolaas Kraft van Ermel donderdag.

De Ruslandkenner, verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, ziet niet in waar Moskou vervangende producten vandaan zou moeten halen. “De grote spelers op de exportmarkt van landbouwproducten zijn nu wel afgeschreven.” Het is zeer de vraag of landen als Brazilië, China en Argentinië aan de vraag uit Rusland kunnen voldoen.

Toch denkt Kraft van Ermel dat het Russische volk niet snel gaat morren, als de sancties tot hogere voedselprijzen leiden. Ook verwacht hij niet dat de positie van president Vladimir Poetin direct in gevaar komt. “Met zijn oorlogsretoriek en stoere houding heeft hij de bevolking achter zich gekregen. Het komende jaar zal hij nog stevig in het zadel zitten.”

De schaal van de sancties is uniek. “Sinds ik Ruslandkenner ben, heb ik dit nog niet gezien. Eerder waren er maatregelen, tegen bijvoorbeeld Georgische wijn of Nederlandse bloemen, maar dit is echt groot. De maatregelen tegen Georgische wijn waren officieel geen sancties. Dat heeft Rusland eigenlijk nooit gedaan. Als er politieke spanningen waren, dan waren er plots altijd hygiënische problemen met producten uit het land waar politieke onenigheid mee was. Dat was zeker het geval met Georgië; het invoerverbod van Nederlandse bloemen speelde in 2004, ook een tijd waarin de relaties tussen het Westen en Rusland niet onverdeeld positief waren. Ook dat verbod was officieel geen sanctie.”

De EU zal volgens de Ruslandkenner een klacht over de Russische sancties indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). “Poetin en de westerse leiders staan nu tegenover elkaar. Het is de vraag wie er het eerst met de ogen knippert.”

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin