Doorgaan naar artikel

Precisielandbouw: een markt van $240 miljard

Goldman Sachs denkt dat de wereldwijde markt voor precisielandbouw in het jaar 2050 $240 miljard (€213 miljard) waard is. De markt voor compacte trekkers zonder bestuurders alleen zal volgens de zakenbank omgerekend €40 miljard waard zijn. Door precisielandbouw kunnen boeren in 2050 tot 70% meer oogsten dan nu, aldus de analyse.

Goldman Sachs noemt een hele serie producten die de komende decennia standaardmateriaal wordt voor boeren en tuinders in met name rijke landen. Drones en zelfrijdende trekkers worden genoemd, maar ook extreem precieze aanwending van kunstmest, zaden en gewasbescherming en het gebruik van klimaat- en bodemdata die met sensoren kunnen worden gevonden. De kosten van deze technologieën dalen snel.

Voordelen van precisielandbouw

Goldman-analist Jerry Revich ziet precisielandbouw als een revolutie die voor zowel de agrisector als maatschappij grote voordelen heeft. Arbeidskosten kunnen omlaag, het milieu wordt ontzien en het agrarische werk wordt aantrekkelijker voor jonge mensen. Daar waar productiekosten het hoogst zijn en het meeste geld omgaat in de landbouw, zoals in Nederland, zullen nieuwe technologieën volgens Revich waarschijnlijk het snelst worden opgepakt.

Revich denkt dat grote machines deels zullen worden verdrongen door kleine zelfrijdende machines; een markt die nu nog niet bestaat, maar straks tientallen miljarden waard kan zijn. Door het gebruik van kleine machines kunnen boeren en tuinders zich bijvoorbeeld richten op managementtaken, terwijl de bodem door het lagere gewicht van de robottrekkertjes wordt gespaard. De technologie om een machine zelfrijdend te maken, zou circa €2.500 per vehikel kosten.

Snelle expansie nieuwe technologieën

In de markt lijkt men ook te geloven in een snelle expansie van nieuwe technologieën. Machinefabrikanten en grote fabrikanten van zaaigoed en gewasbescherming sluiten allianties en kopen softwarebedrijven die vaak voortkomen uit Silicon Valley.

Op de grote Farm Progress Show in de VS liet CNH Industrial, het bedrijf achter Case en New Holland, onlangs een concepttrekker zien die zichzelf bestuurt. John Deere en Fendt- en MF-eigenaar Agco hebben soortgelijke prototypes. John Deere heeft onlangs ook bekendgemaakt zich minder op het verkopen van hele machines te richten, en meer op technologie die een trekker kan verbeteren die de boer al heeft.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin