Doorgaan naar artikel

Praat mee: Pamosa haalt uit naar ZON

Telersvereniging Pamosa haalde afgelopen week scherp uit naar afzetorganisatie ZON. De moederveiling moet mee in het denken van de telersvereniging, anders zoekt zij haar heil elders.

Daarbij riep de telersvereniging ook andere telers op na te denken over de toegevoegde waarde van de veiling. Dat moet niet worden gezien als een oproep aan andere telers zich aan te sluiten bij de telersverening en de moederveiling te verlaten, stelt Pamosa in een verklaring. Toch straalt dat weinig vertrouwen uit in de veilingorganisatie die wel mee wil in het marktdenken (en er een paprikaverkoop bv voor in de benen brengt) maar niet mee wil in de bundelingsplannen omdat die (volgens ZON) te riskant zijn. ZON wil geen risico lopen met mededingingsregels. Op de achtergrond speelt mogelijk nog het onderzoek van de NMa naar de paprikasector.

Bovendien: eerder liet de veiling weten meer in regionale samenwerking te zien dan in landelijke bundeling, dus zo’n stap zou ook tegen de eigen strategie in gaan.

Die argumenten lijken steekhoudend, maar vergeet de veiling dan niet haar belangrijkste doelstelling? Een maximale prijs uit de markt halen? En is het niet terecht dat telers dat afdwingen, ook op zo’n niet te verstane wijze?

De stelling van deze week luidt dan ook:

Een afzetorganisatie moet alle instrumenten inzetten om de beste prijs te halen voor haar telers; alle marketingattributen, maar ook samenwerking of bundeling als dat nodig is.

Wat is uw mening? Stem op de homepage en laat een reactie achter.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin