Positieve omzetcijfers ‘brede afzetorganisaties’

02-01-2020 | Laatste update op 14-09 | |
Hardfruit droeg bij aan evenaring omzetrecord BelOrta
Hardfruit droeg bij aan evenaring omzetrecord BelOrta

De eerste omzetgegevens van afzetorganisaties over 2019 zijn positief. BelOrta evenaart haar recordomzet van € 450 miljoen uit 2018.

Dat valt op te maken uit beschikbare cijfers van BelOrta, Best of Four en REO-veiling. Alle drie de afzetorganisaties hebben een relatief breed pakket groente en fruit.

BelOrta spreekt over een lichte omzetstijging, maar die zal in de buurt liggen van het omzetrecord van 2018 van circa € 450 miljoen. Gunstige ontwikkeling op de jaarcijfers was het hardfruit. In 2018 verhagelde veel fruit uit Vlaamse teeltregio’s. De volume-ontwikkeling was positief in 2019 voor hardfruit. Hoe bij andere productgroepen de omzetontwikkeling is verlopen is niet duidelijk.

Betere groenteprijzen

Sinds 1 januari is Best of Four opgegaan in Oxin Growers. Over 2019 boekte het handelsbedrijf Best of Four nog wel een omzetstijging van circa 3%. Dat is op basis van de eerste elf maanden. De extra omzet van circa € 10 miljoen kwam tot stand door betere prijzen in glasgroente. Bij hardfruit is de prijs iets minder dan andere jaren. In 2018 bedroeg de opgetelde kale productomzet van de afzetorganisatie circa € 320 miljoen. De omzet over 2019 zal tussen de € 320 en € 330 miljoen liggen.

Prijs- en aanvoer beter

Ook de Belgische veiling REO koerst op een stevige omzetstijging af. Dat kan eveneens worden opgemaakt uit de eerste 11 maanden. De fikse omzetstijging bij prei van bijna € 10 miljoen en losse tomaat (€ 5 miljoen), maar ook trostomaat (bijna € 10 miljoen) weegt ruim op tegen de daling bij aardbeien (€ 4 miljoen) en witlof en komkommer (beide circa € 2 miljoen). Bij prei is de omzetstijging vooral prijsgerelateerd, waar het bij tomaat ook deels door een groter aanbod komt na stijging van de aanvoer uit Franse tomatenkassen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer