Doorgaan naar artikel

Nautilus vangt vertrek grote glasgroentelers op

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Afzetorganisatie Nautilus ziet enkele grote glasgroentetelers vertrekken. De markt wordt daardoor opgeschud.

De biologische coöperatie Nautilus Organic ziet de omzet stevig krimpen na het vertrek van drie grote glasgroentetelers. Een teler stopt en twee andere vertrekken naar Harvest House. Het betekent dat door Nautilus Organic het volgende seizoen nog altijd een gebalanceerd aanbod vollegronds- en glasgroente en fruit aan de markt wordt aangeboden, stelt Michael Mackaay, interim-directeur bij Nautilus Organic.

Glasgroentemarkt opgeschud

Wel is Nautilus haar positie als marktleider in glasgroente kwijt na de overstap naar Harvest House, een relatief nieuwe speler op de biologische afzetmarkt. De omzet van Nautilus van circa € 40 miljoen zal door het vertrek mogelijk halveren.

De afzetstrategie verandert niet, hebben de leden besloten. Dit betekent dat Nautilus de verbinding blijft tussen teler en supermarkt of handel. “Je ziet veel verbondenheid bij de blijvende Nautilus-leden”, zegt Michael Mackaay. “De leden zeggen dat we als onverminderd sterk collectief doorgaan als verkooporganisatie.”

GMO speelt rol

De leden kiezen, na een pauze, duidelijk voor het wederom aanvragen van GMO-steun voor investeringen in het bedrijf. De discussie over GMO werd afgelopen jaar ook gevoerd, maar voor 2022 is eerder besloten die steun niet aan te vragen. De eerstvolgende mogelijkheid, voor teeltjaar 2023, zal dat wel gebeuren. Daarvoor moet in de zomer van 2022 een plan klaarliggen. De vertrokken glasgroentetelers vinden waarschijnlijk in 2022 bij Harvest House al wel GMO-ondersteuning.

Bij de blijvende Nautilus-leden is het denken over GMO-ondersteuning ook veranderd, stelt Michael Mackaay. “Het was een tijd in schwung, daarna wat minder, maar je ziet dat telers nu weer inzien dat er mogelijkheden zijn om te investeren of kosten te drukken met GMO.” Michael Mackaay vervangt voormalig directeur Hein Wolf, die heeft gekozen voor een andere carrière. Mackaay zal daarmee ook de transitie van de organisatie verder begeleiden komend seizoen.

Beheer
WP Admin