Doorgaan naar artikel

‘Positief over nieuw seizoen’

Optimistisch over markt ijsbergsla. ‘Hopelijk niet opnieuw een besmettingsgolf door corona’.

Vol energie zijn we begonnen aan het nieuwe seizoen. Het begon een dag of acht later dan we in Noord-Holland gewend zijn en hoewel ze in het Zuiden altijd wat vroeger zijn, was de start ook daar een week later dan gebruikelijk. Uiteraard is dat alles een gevolg van de koudste aprilmaand die we sinds lange tijd gehad hebben. Toch konden we bij de eerste oogst wel al ‘tieners’ snijden, maar ze waren aan de lichte kant. Dat heeft niet tot klachten geleid, gelukkig snappen afnemers ook dat wij de natuur niet in de hand hebben. Wij zijn de achterstand met oogsten trouwens al aardig aan het inlopen en door de huidige goede prijzen van € 4 tot € 4,50 per doos halen we de achterstand in omzet ook weer wat in. Dat is dan het voordeel van zo’n voorjaar waarin alles rustig groeit, er ontstaan geen oogstpieken met een overschot aan ijsbergsla. De prijsvorming blijft dus mooi op peil.

Horeca open

Ondanks het latere begin, maken we een goede seizoenstart door. Ik hoop dat dit doorzet. De vooruitzichten zijn wat dat betreft hoopgevend. De horeca is weer open, restaurants mogen ook binnen weer gasten ontvangen. Wij merken dat aan een toenemende vraag vanuit de snijderijen, die vraag zit zo langzamerhand weer op het niveau van wat we gewend waren voordat de horeca op slot ging. Ook in landen als Spanje en Italië begint het openbare leven weer op gang te komen en dat merken we bij ijsbergsla ook aan de toenemende vraag vanuit die landen.

Zo langzamerhand begint het vaccineren dus zijn vruchten af te werpen. Laten we hopen dat de positieve ontwikkelingen rond corona doorzetten en dat we niet nogmaals met een nieuwe besmettingsgolf te maken krijgen, met alle gevolgen van dien. Als dát niet gebeurt, denk ik dat we een mooi seizoen tegemoet gaan.

Share this

Afbeelding
Niels Zuurbier

LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin