Doorgaan naar artikel

Positief ondernemen

In de Teeltgeluiden op gfactueel.nl laat witlof teler Egbert Selles optekenen dat hij zijn verwerkingscapaciteit uitbreidt. Tegelijkertijd zegt hij dat hij tekent voor doortrekken van het resultaat van de afgelopen tien jaar naar de komende tien jaar.

De negatieve reacties daarop duiden op groot onbegrip voor het ondernemerschap van deze teler. Selles zou zichzelf voor de gek houden en de witlofteelt zou de slechtste teelt van alles zijn geweest, stellen de anonieme reageerders.

Dit zegt vooral wat over de houding van een aantal figuren; wanneer een teler zich positief uitlaat en vertrouwen toont in zijn eigen ondernemerschap, past dat niet in het door en door negatieve wereldbeeld van een aantal consequente zwartkijkers. Negatief tegenover de  tuinbouw en tegenover de wereld.

Natuurlijk houdt Selles zichzelf niet voor de gek. Hij heeft ook een gezin, een hypotheek, een bank en een klant die allemaal tevreden moeten worden gehouden. Maar Selles staat voor een type ondernemer die gelooft in zijn eigen kracht en eigen visie. Van dit soort ondernemers zijn er een flink aantal in de vollegrondsgroente. Mannen en inmiddels ook een flink aantal vrouwen die lef hebben en een eigen visie op hun bedrijf en hun bedrijfsvoering. Een oordeel over de perspectieven van het bedrijf waar ze voor staan is zonder waarde wanneer niet de kracht en de motivatie van de personen achter het bedrijf wordt meegenomen.

Zeker is witlof niet het gewas wat het best rendeert, toch zijn er witloftelers die jaar op jaar witlof telen en daarmee hun klantengroep van mooie producten voorzien. Een belangrijk deel van deze witloftelers hebben een keus; witlof telen of hun persoonlijke toegevoegde waarde ergens anders inzetten. Ze kiezen voor het telen van witlof omdat ze er in geloven, omdat ze weten waar ze naar toe willen, omdat ze weten dat er klanten zijn en deze proberen te begrijpen. En om daar rendement uit te halen. Daar hoort ook uitbreiding bij. Niet alleen in witlof maar in alle vollegrondsgroentegewassen zijn bedrijven die uitbreiden. Soms met grote stappen, soms met kleine stappen. En dat doen deze ondernemers omdat ze er in geloven. Ze zijn trots en gaan hun eigen gang. Selles hoort bij deze groep, hij zal zich niet van de wijs laten brengen door een zwartgallige kijk op de wereld.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ulko Stoll

initiatiefnemer Vollegrondsgroentenet.com

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin