SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf wil in het dossier GMO groente en fruit vooruitgang zien. Zo niet, dan kan het uitdraaien op een motie in de Tweede Kamer over dit onderwerp.
Eerder stelden CDA en ChistenUnie al Kamervragen over dit onderwerp. Volgens Dijkgraaf moet staatssecretaris Martijn Van Dam nu zo snel mogelijk om de tafel met de sector om de huidige situatie terug te draaien, waarbij honderden telers door uitvoeringsperikelen hun GMO-subsidie verliezen. Nederland zou daarvoor de regels moeten en kunnen versoepelen, stelde Dijkgraaf woensdag in het debat over Europees landbouwbeleid. Nu laten drie telersverenigingen GMO in ieder geval een jaar schieten omdat ze de regels te onduidelijk vonden en de controle en sanctionering te strikt.
Volgens Dijkgraaf bleek recent tijdens een Europese conferentie dat Nederland de regels strenger interpreteert dan andere lidstaten. Feitelijk laat Nederland geld op de plank liggen.
“Het was wel mijn doel van de vraagstelling om dit zo snel mogelijk op te lossen. De sector moet direct aan tafel met de staatssecretaris om dit op te lossen. Het doel moet zijn 2017, tenzij uit dat overleg komt dat het beter is om op 2018 te mikken.”
“Dat laat ik aan de sector over. Het is belangrijk dat de sector dit zelf doet, omdat ze van de hoed en de rand weet. De sector voelt zich nu niet serieus genomen door het ministerie.”
“Ik wil op korte termijn terugkoppelen met de sector en dan verneem ik wel of meer van ons nodig is. Er volgt nog een plenair debat voor het verkiezingsreces, waarin moties mogelijk zijn.”
“Als het nodig is wel ja.”
“De rechter zal plannen voor de toekomst met GMO daarin niet meenemen. Andersom speelt het wel een rol. Het ministerie wil herhaling voorkomen en schiet nu door naar een onwerkbare situatie. Wij wachten de uitspraak van de rechter af. Die kan weer aanleiding zijn om veranderingen voor te stellen.”