Doorgaan naar artikel

Plan Limburgs zonnepark verrast LLTB

De Limburgse Land- en tuinbouwbond (LLTB) is verrast door de aangekondigde medewerking van de gemeente Horst aan de Maas aan een zonnepark in Melderslo.

Volgens de LLTB gaat het om een claim van 13 hectare landbouwgrond ‘die niet zonder meer mag worden gehonoreerd, omdat het om duurzame energie gaat’.

De LLTB wil dat er een zorgvuldige afweging wordt gemaakt van de pro’s en contra’s. Daarvoor is het nodig dat er een provinciaal en gemeentelijk afwegingskader komt, waarin ook de belangen van de landbouw worden meegewogen. Een goede dialoog vooraf met de omgeving en belanghebbenden is volgens de LLTB een van de criteria.

Het dorp Melderslo wordt ook wel ‘het blauwebessendorp’ genoemd, omdat hier ongeveer een kwart van alle blauwe bessen in Nederland wordt geteeld. Daarnaast zijn de asperge- en champignonteelt belangrijk voor Melderslo.

Overleg

De land- en tuinbouwsector is voorstander van duurzame energie, zo is de sector zelfs een van de grootste producenten van duurzame energie, stelt de LLTB. Op korte termijn spreken de LLTB-portefeuillehouders Ruimtelijke Ordening over dit thema in nauw overleg met de LLTB-afdeling Horst-Venlo. Aan de hand van dit overleg worden mogelijke vervolgacties bekendgemaakt.

Vorige week sprak LTO Noord West-Friesland zich ook uit tegen een zonne-akker van 12 hectare op tuinbouwgrond in Andijk. De afdeling gaat bekijken hoe zonne-akkers in landelijk gebied zijn te voorkomen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin