Doorgaan naar artikel

‘Phytophthora kan nog veel worteluitval veroorzaken’

Jan de Vries begon in 1978 met de productie van witlof, toen nog in de grond, vertelt Gerwin de Vries. Hij moet even nadenken wanneer hij het bedrijf van zijn vader overnam. “Dat was in 2010, na de laatste grote vernieuwing van onze witlofkwekerij LOF in Espel.”

De productie van witlof is één van de activiteiten waarmee Gerwin zich bezighoudt. Het andere bedrijf is Flevolof; teelt, opslag en levering van (gangbare en biologische) witlofwortels en de levering van kunststof Ditom-trekbakken en verenkelingsrekken. Het bedrijf heeft verder een trekkerij in Klinga in de Duitse deelstaat Saksen, in het oostelijke deel van Duitsland. Ook heeft Gerwin een deelneming in een trekkerij in Wesel in Noordrijn-Westfalen.

Rassenkeuze roodlof en witlof

Witlofkwekerij LOF houdt zich bezig met de jaarrond trek van witlof en roodlof. Voor roodlof gebeurt dit met de rassen Céralie en Festive. In het begin van het seizoen staan rood- en witlof in dezelfde trekcel, tot het moment dat de vereiste trektemperaturen uiteen gaan lopen. Dat is aan de orde bij de overstap naar het witlofras Flexine. Normaliter wordt dit ras voorafgegaan door Atlas en gevolgd door Vintor. “Het aandeel Atlas is weliswaar niet zo groot meer, maar het is nog steeds een betrouwbaar ras, dat ons goed bevalt.”

Dit jaar ook Topscore

Anders dan anders is dat de volgorde Atlas-Flexine-Vintor dit seizoen sinds februari tijdelijk is onderbroken door Topscore. “Dat is omdat we ons ook bezighouden met de wortelteelt. Dan kan het voorkomen dat je soms een ‘vreemde’ partij moet wegwerken. Topscore is een goed ras, maar de kroppen zijn wat dikker en minder spits. Onze klanten zien liever spitser lof, dan past Flexine wat beter. Binnenkort stappen we over naar Flexine, volgens planning volgt Vintor dan vanaf juli.”

Relatief veel phytophthora

Die planning moet dan wel uitkomen. Door de natte omstandigheden tijdens de afgelopen herfst komt overal relatief veel phytophthora voor, zowel aan de wortels als aan de kop. “Je weet dat als je nu al aantasting vindt, het de komende tijd steeds erger wordt. Gezien de omvang van het probleem en de mogelijke uitval die dat kan geven, zou dat tot een tekort aan wortels kunnen leiden.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin