Doorgaan naar artikel

Perenmarkt zoekt impulsen

In de weken voor de grote kerstverkoop lijkt de markt voor peren behoefte te hebben aan impulsen.

Er zijn 2 segmenten, de Conference naast de Comice plus stoofperen, waarvoor het aanbod veel beperkter is en de prijsvorming een ander verloop neemt. Beide kunnen impulsen gebruiken.

Donderdag meldde de Belgische veiling BelOrta een betere veilprijs voor Conference met een paar cent in de plus voor de kleine en middelgrote sorteringen, Hier lijkt de kleinere aanvoer vooral voor gezorgd te hebben. Als middenprijs racht BelOrta een prijs van € 0,55 per kilo.

Kerstprogramma‘s

Een Nederlandse handelaar zegt dat de handel misschien meer volume-omzet had verwacht nu supermarkten en hun handelaren hun programma’s invullen voor kerst. Dat beeld is nog niet zo zichtbaar. Oplopende prijzen is niet een beeld dat afzetorganisaties op vrijdag meldden. Fruitmasters heeft het over vaste prijzen; Service2Fruit signaleert iets van druk op de perenmarkt.

Psychologische grens

Voor de stoofperen is dat misschien het beste zichtbaar op Service2Fruit. Er deed zich iets eigenaardigs voor op deze handelssite. Door de steeds hogere Gieser Wildeman-prijzen zijn partijen aangeboden voor € 1,30, maar biedingen bleven daarbij ver achter. Er lijkt hier sprake van een psychologische grens. Er is vraag naar kleine maten Gieser met prijzen op de daghandel die nog wel eens € 1,30 halen. Grotere maten komen wel ruim boven de euro, maar halen dat niveau van € 1,30 ook niet. Er is vraag uit horecahoek en voor de tassenverkoop. Een kilo Gieser Wildeman kost bij Albert Heijn in ieder geval € 2,99.

Verschillend verloop

Belgische uitbetaalprijzen voor Conference lagen in week 48 op € 52 cent, dat is € 0,02 onder het peil van die week ervoor. In verhouding met de prijsvorming in voorgaande jaren is dat € 0,09 boven de prijzen van 2016 en 2015 in dezelfde week. Opvallend is dat in 2015 de prijzen daalden in de periode tussen week 47 en 50. Vorig jaar liepen de prijzen juist enkele centen op.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin