Doorgaan naar artikel

‘Peperplant niet koppen’

De pepers en snackpaprika’s hebben geen harde terugslag gekregen als gevolg van de omslag van zonnig weer naar regenachtige omstandigheden.

Pieter Boekestijn van Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande: “Het gewas is verassend goed door de hitte heen gekomen. Daarna kregen we niet direct kou en regen. We hebben eigenlijk de ideale omslag gehad: het werd langzaam steeds een beetje minder warm, en je kreeg daar ook langzamerhand steeds vaker een buitje bij. Het ging allemaal vrij geleidelijk, zonder dat je ineens direct volop kou en regen kreeg. Dat speelt mee waarom je de omslag niet zo ziet bij het gewas.”

Groen oogsten

Het viel in week 38 op dat de zetting nog doorging bij gewassen die er goed op staan. “De laatste zullen we er groen afhalen. Dat groen oogsten is voor ons geen drama. We maken veel mix-pakketten waarin we die kunnen gebruiken.”

Niet koppen

Wat nu nog zet, is niet meer bruikbaar om straks nog te kunnen oogsten. Bij vruchtgroenten is het gebruikelijk om te koppen, zodat de planten al hun energie in de afrijping van de laatste vruchten stoppen. Boekestijn doet dat niet. “Als je pepers gaat koppen, zie je dat ze vaak allemaal zijtakken gaan geven. Daar zit je niet op te wachten. Die breken makkelijk af en geven zwakke vruchten. Ik blijf liever het toppen en indraaien steeds kort bijhouden, zonder de plant te koppen.”

Minder water geven

Met de overgang naar donkerder regenachtig weer is de watergift uiteraard teruggeschroefd. “In de herfst geef je al snel te veel. Al hebben we de watergift achteraf toch iets te snel beperkt. Je zag de EC wat oplopen.”

Minder zekerheden in te bouwen

De klimaatinstellingen zijn erop gericht om met zo min mogelijk gas-input het einde van de teelt te halen. “De buis is heel erg begrensd, tot maximaal 27 graden Celsius. De luchtlijn ligt daarbij vlak bovenop de stooklijn, om natslaan van het gewas te voorkomen. “Normaal, als het gas niet zo duur zou zijn, zouden we een betere buistemperatuur hanteren, zeker in de ochtend. Je wordt er nu knap zenuwachtig van, dat je niet meer zekerheden kunt inbouwen om natslaan te voorkomen in deze fase van de teelt. Dit is niet zoals we het op de tuinbouwschool geleerd hebben, maar dit is de nieuwe realiteit. Je gaat luchtramen geforceerd opendoen met oog op het vocht, en je neemt het voor lief dat het daardoor kouder wordt in de kas.”

Weinig uitval

Overigens is hij niet ontevreden over hoe het gewas er nog bij staat, al is er altijd wel wat verschil tussen de diverse afdelingen. “Ik heb weinig te klagen. We zien weinig uitval.” Meeldauw heeft hij aardig onder controle gekregen door een keer te spuiten en de zwavelpotjes wat langer te laten draaien. Van schimmels als Fusarium heeft het gewas nooit veel last, en zeker dit jaar niet. “Ik weet het niet, maar misschien heeft ons gebruik van kokos als substraat door ook nog invloed op.”

Plagen beheersbaar

Plagen zijn onder controle. “Al zie je alles wel weer een beetje terugkomen. De biologie gaat achteruitlopen. We zullen het de laatste weken moeten uitzingen. Maar ik ben daar niet zo bang voor. De plaaginsecten ontwikkelen zich nu ook niet zo wild meer.”

Voorbereidende schoonmaak

In deze fase van de teelt is ook het uitvegen van de paden begonnen, alvast als voorbereiding op de komende teeltwisseling. “We hebben nu nog een beetje mensen lopen om die klus uit te voeren.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Boekestijn

is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin