Doorgaan naar artikel

‘Gewas met zelfkoelend vermogen’

Het gewas van de pepers en snackpaprika’s kan de warme zomerse buitenomstandigheden aan.

Pieter Boekestijn van Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande: “We hebben gelukkig een goed en stevig gewas staan, dat voldoende zelfkoelend vermogen heeft. Het viel ondanks de hitte mee. Het ging allemaal goed. Al had die periode van een paar extreem hete dagen niet veel langer moeten gaan duren. Daar zouden de planten niet blij mee geweest zijn.”

Instraling wegschermen

De vaste instellingen op instraling zorgen ervoor dat het schermdoek bij te hoge instraling van de zon dicht gaat. “Voor je gevoel denk je soms: waarom gaat het nu nog niet dicht? Of op andere momenten: nu hoeft dat het toch nog niet dicht te lopen. Maar we hebben afgeleerd om daarop te reageren. We gaan er niet aan morrelen. Die lichtmeter liegt niet.”

‘Capabele handjes vinden’

Het gezonde en krachtige gewas zorgt voor bijbehorende producties die naar tevredenheid zijn. “Zeker richting de herfst kun je vaak wat meer uitval gaan zien, maar dat is nu nog niet het geval.” Om alle gewaswerkzaamheden verricht te krijgen, vraagt nu wel de nodige aandacht. “In de zomer is het een hele uitdaging om voldoende capabele handjes te vinden. De goede toppers en indraaiers zijn nu met vakantie. Dan is het een hele uitdaging om de kwaliteit van het werk te handhaven.”

Zuinig met gas

Er wordt een temperatuur aangehouden van 16 graden Celsius in de nacht en 21 graden overdag. De ventilatie-instelling op 23 graden mag richting 17.00 uur nog even oplopen naar 24 graden Celsius. Het dure gas speelt ook nu nog een rol in de stookinstellingen. “Er staat een heel bescheiden buisje in. Een maximumbuis van 27 graden is heel weinig. We hebben daarbij de luchtlijn wel scherper afgesteld op de stooklijn, om natslaan van het gewas te voorkomen.”

CO2 in ochtend doseren

CO2 is afkomstig van de OCAP-aansluiting. “De waarden blijven aardig op peil. Het helpt iets dat we hier vlak bij de Botlek altijd met wat hogere CO2-buitenwaarden zitten. De OCAP-CO2 duwen we er normaal in de ochtenduren in. Ons idee is dat je dan de CO2-concentratie het hoogste kunt opvoeren. Al hoor je ook wel meningen dat het overdag nog beter benut zou kunnen worden.”

Flinke waterbehoefte

Met het warme weer hebben de planten behoefte aan het nodige water. De klimaatcomputer geeft bijvoorbeeld aan dat er 23 starts zijn gemaakt. “Met beurten van 110 cc. is dat een hele slok op een dag.” Het gewas krijgt 2,5 EC aan voeding mee.

“Veel water geven is nu geen probleem. Straks, meer richting september, moet je wel weer op je tellen gaan passen. Ondanks dat het dan nog steeds mooi weer kan zijn, moet je toch oppassen. Je geeft dan makkelijk te veel.”

Plagen onder controle

De plaagbeheersing verloopt goed. “Het ‘beestenverhaal’ gaat leuk. Alles is onder controle. We hebben een klein spintplekje gevonden, waar we gecorrigeerd hebben, om daaromheen daarna weer biologie uit te zetten.” De wekelijkse inzet van kaartjes met Trichogramma houdt de rupsen onder controle. Ondanks het al vroeg in het teeltseizoen signaleren van vlinders, is er nog geen correctie-ingreep nodig geweest.

Wittevlieg was eerder even lastig, maar ook die is nu weer biologisch onder controle. “Al blijft wittevlieg altijd een vervelend ding. Het kan zomaar ineens de verkeerde kant op gaan met het biologisch evenwicht.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Boekestijn

is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin