Doorgaan naar artikel

Peen

Image premium

‘De boot naar Rusland is opgeschort’

Wil de Boer staat aan de band om peen te spoelen als hij wordt gebeld voor deze rubriek. “Moment, ik zoek even een rustiger plekje op.” Even later in de kantine is het inderdaad rustig en dat geldt helaas ook voor de handel in peen. “We spoelen deze week alleen ’s ochtends een paar uurtjes, het is gewoon heel erg rustig”, aldus De Boer net voor Kerstmis.

Tekorten aanvullen
De Boer verklaart de rust door de mate van zelfvoorziening in de exportlanden. “Twee weken geleden hebben we samen met collega’s een boot met 8 vrachtwagens gevuld voor Rusland. Dat zou in de week tussen Kerstmis en Oudjaar weer aan de orde zijn, maar die boot is tot nader order opgeschort. We zijn er vooral nog om de tekorten aan te vullen. Voor de serieuze handel gaat er nu dan ook geen peen de koelcel uit. Het zijn alleen de wat mindere partijen die te koop worden aangeboden.”
Boven 18 cent per kilo viel er kort voor Kerstmis geen handel te bespeuren. “Maar dat kan in januari weer anders zijn”, houdt De Boer de moed erin. “In Tsjechië en Roemenië is wel wat vraag, maar daar leveren de Polen veel peen. Daar kom je niet zo gemakkelijk tussen.” En voor die 18 cent wil De Boer niet leveren. “Dan ben je in de weer, maar het levert je verder niets op. Dan kunnen we beter Kerstmis gaan vieren.”

Gazon bleef groeien
Zijn peen afland rooide De Boer tot circa 20 november. Van nog bijgroeien van de laat gezaaide peen, waar hij eind oktober op hoopte, heeft hij niet echt een beeld gekregen. “Ik heb geen proef gedaan. Wel bleef bij ons het gazon maar groeien, dus dat zal ook voor die peen gelden. Er zijn hier in de omgeving nog mensen aan het rooien, maar dat zal te maken hebben met de Kerstvakantie van de loonwerker. Het is hier namelijk erg nat en ik ben blij dat wij alles al van het veld hebben.”

Fris van het land
De peen in de koelcel vertoont nog geen enkel teken van verzwakking. “Fris van het land zitten ze fris in de koelcel. Wij hebben eind oktober onze laatste bewaarpeen gerooid. Dat was gunstig, want daarna werd het droog. Wij hebben een mooie hoeveelheid zand in onze boxen zitten.”
Een deel van de percelen heeft De Boer al geploegd; de rest volgt in de loop van de komende maanden, naar gelang de omstandigheden zich voordoen. “En zaaien doen we weer in het voorjaar, maar pas als de grond echt droog genoeg is. Dat is onze filosofie.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin