Doorgaan naar artikel
Afbeelding

‘Blijft het zo, dan ben ik tevreden’

Aad Brandsen in Wervershoof is bloemkoolteler en zit in de peen. Dat laatste vooral in de winter. “Ik heb weinig met de teelt van doen, dat laat ik liggen bij mijnakkerbouwer in Dronten. Ik ga tijdens het groeiseizoen wel een paar keer kijken. Met het rooien ben ik er wel altijd bij, dan heb je een eerste indruk van je product.”

Soms verdien je, soms niet
Het spoelen gebeurt in Wervershoof, plus het uitleveren: in poolfust, 10 kilozakjes en desnoods in big bags. “Het is een activiteit om het jaar vol te maken. Soms verdien je eraan, en soms niet. Deze keer dus wel, maar je moet knappe peen hebben. Ik verkoop begin januari C/D peen voor 28 tot 30 cent per kilo. We zitten nog niet in de B-peen, die komt wat later aan bod.”

80 kilo minder per kist
“De kwaliteit is wel wat minder”, stelt Brandsen vast. “Andere jaren krijg ik eigenlijk altijd ‘schoftig’ mooie peen uit de Flevopolder. Ik zit normaal op 750 kilo netto peen uit een kist, dat schommelt nu tussen 650 en 700 kilo. Laat het gemiddeld 80 kilo per kist minder zijn, maar als dat zo blijft, ben ik tevreden. Zekerheid heb je natuurlijk niet, want een koelhuis is geen ziekenhuis.” Typisch met nattigheid samenhangend problemen als ringrot en rotte punten is hij tot nu toe nog niet tegengekomen. “Wel wat vuur en wat meer vreterij.”

Niet gokken
Het huidige ras is Berger, over een paar weken gevolgd door Berlanda. Lang bewaren, daarmee gokkend op een verder aantrekkende prijs, is er wat Brandsen betreft niet bij. “Vanwege het werk in de bloemkool vanaf het voorjaar én omdat dit al lollig is. De prijs kan wellicht nog verdubbelen, maar het geld wat je nu ontvangt, is verdiend. Het zal niet de eerste keer zijn dat lang bewaren – aanvankelijk tegen de verwachting in – uiteindelijk geld kost doordat de kwaliteit niet meer meekan of omdat het volgende teeltseizoen onverwacht vlot verloopt.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Beheer
WP Admin