Doorgaan naar artikel

Paprikaprijs houdt nog stand

De prijs voor rode paprika uit Israël is in week 3 flink gestegen. Handelaren spreken van een prijsstijging van 40 tot 50 procent. Ook de prijs voor gele paprika stijgt fors. In Almeria is de verwachting dat de prijs deze week onderuit gaat als gevolg van ethephonproblemen.

De Israëlische producenten profiteren van de onzekerheid rondom het Spaanse importproduct. Een aantal grote Duitse retailpartijen besloot in week 3 uit voorzorg Spaanse paprika uit de schappen te halen en te vervangen door Israëlisch product. De aanleiding daarvoor was de vermeende aanwezigheid van Ethephon op de gekleurde paprika in mixverpakkingen.

Israel spint garen
Het probleem werd aangekaart door Greenpeace, maar in de Duitse retail werd vermoedelijk al langer in de gaten gehouden of het middel op Spaanse paprika’s zou worden aangetroffen. Begin januari was het raak, ook deze week kwamen een paar monsters negatief uit de test.

De prijs voor een doos Israëlische rode paprika steeg in week 3 naar 10 tot 11 euro. Dat is omgerekend 2,10 tot 2,20 euro per kilo. Ook de prijs voor gele paprika is fors gestegen. Gemiddeld ligt de kiloprijs een paar dubbeltjes hoger dan bij de rode paprika.

Prijs veilingen nog stabiel
De paprikaprijs hield op de veilingen in Almeria vorige week opvallend stand. De reden zou zijn dat telers massaal zijn gestopt met oogsten in afwachting op wat komen gaat, waardoor ook de aanvoer stagneerde en de prijs nog redelijk op peil bleef.
Maar deze week (week 4) wordt een stuwing van product verwacht, omdat de telers toch hun paprika’s zullen moeten oogsten. Dit zal ook zijn weerslag hebben op de prijs en deze zal naar verwachting in week 4 wel degelijk gaan zakken.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Esther de Snoo

Share this

Afbeelding
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin