Doorgaan naar artikel

Paprikaplantjes groeien goed weg

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Het nieuwe seizoen is voor de grootste groep paprikatelers weer begonnen. Dit jaar is het wel een vreemd gezicht op de plantenkwekerij, met soms een lege hoek, veroorzaakt door de huidige energiemarkt.

De planten zien er erg netjes uit en compacter in vergelijking met andere jaren, wat logisch te verklaren is door de donkere maand november. De planten groeien over het algemeen prima weg. In de tweede week van december worden de eerste planten al op drie gezet.

Signaalplaten ophangen

De druk van ziekte en plagen is momenteel nog laag. Ik zie onderweg steeds meer telers die voor het planten al signaalplaten ophangen. Dit is een positieve ontwikkeling, op deze manier weet je wat er in de kas aanwezig is en kan de spuitcyclus hierop worden aangepast. De eerste stinkwantsen zijn ook alweer waargenomen. De komende periode moeten deze ook worden bestreden om te voorkomen dat ze in het voorjaar in grote getale tevoorschijn komen.

Ik blijf het schitterend vinden om nu weer lekker al de kwekerijen te bezoeken die net geplant hebben

Teeltstrategie

De teeltstrategie voor komende periode is overdag zeker bij zon de (stralings)warmte goed benutten, de kastemperatuur mag gerust oplopen naar de 27 graden in de middag. In de nacht, zeker wanneer er dubbele schermen aanwezig zijn, kunnen de buizen begrensd worden op 50 graden.

Prijs is afwachten

Ik blijf het schitterend vinden om nu weer lekker al de kwekerijen te bezoeken die net geplant hebben. Een nieuwe teelt met altijd weer die uitdaging om een goede kwaliteit met een hoge kilo-opbrengst te scoren. En de prijs … ja, dat is afwachten. Traditioneel gezien zijn jaren met hoge energiekosten ook jaren met een goede financiële opbrengst.

Beheer
WP Admin