Doorgaan naar artikel

‘Oplossingen voor opwarming vinden’

Natuurlijk eerst allemaal de beste wensen en een gezond 2020 gewenst. Weer een heel nieuw jaar voor de boeg. Terugkijken doe ik niet, want alleen vooruitkijken heeft zin, naar wat gaat het nieuwe jaar ons brengen.

Onze grootste zorg is denk ik nog altijd het weer. Maar daarbij komen er steeds meer factoren die meespelen. Iedereen bemoeit zich met ons werk en teelt, terwijl wij de hoogste producties moeten halen, arbeid steeds duurder wordt, de grond zeker niet goedkoper en de concurrentie niet kleiner. We produceren het aller schoonste ter wereld en ik denk ook nog het meest milieuvriendelijk, als je dit per kilogram product gaat bekijken. En toch vindt een grote groep dat dit niet genoeg is.

Tegelijkertijd willen we alles op tafel hebben het jaar rond en weet bijna niemand meer wat het seizoenseten is.

Voorbereidingen voor komend jaar

Op ons eigen bedrijf zijn we volop bezig met de voorbereiding voor het komende jaar, de snoei vordert gestaag en wat vervangen moet worden is inmiddels vervangen. De rode bessen van afgelopen zomer komen uit het koelhuis en zijn we aan het sorteren. Ook daar zien we nu een hoger uitvalpercentage door de hitte van afgelopen zomer.

Gevolgen van opwarming van aarde

Met deze temperaturen zo hoog in de winter komen we niet aan onze koude-uren, dus voorzie ik een probleem met het uitlopen in het voorjaar. Ook wij zullen ondervinden wat de opwarming van de aarde voor ons gaat betekenen. Maar geen doemscenario’s, ook daar zullen we met elkaar een oplossing voor vinden, dit houdt ons wakker en alert en we moeten innovatief zijn, dus mouwen opstropen en aan de slag in 2020: een nieuw jaar met nieuwe kansen.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin