Doorgaan naar artikel

Oplopende markt peren, maar houdt het stand?

De Belgische veilingprijzen maken het beeld van de Conferencemarkt ingewikkeld. De snel oplopende prijzen voor met name grote maten. Waar is het op gebaseerd?

Handelaren die de jongste veilingprijzen zien, vragen zich af wat die betekenen. Een klein aanbod kwam dinsdag maar voor de klok in België (200 ton) en trok de prijs omhoog. Voor grote maten werd € 1,12 betaald per kilo. Zo kwam er een stuiver op, maar is het een reëel marktbeeld? Als bij de volgende veiling het aanbod stijgt, kan er zo een flink stuk van de prijs afbrokkelen. Zo aan de start van het jaar, lijkt het erop dat de sorteerbedrijven nog niet op stoom zijn, door de vakantie van buitenlands personeel.

De Belgische veilingprijzen maken het beeld van de Conferencemarkt ingewikkeld. De snel oplopende prijzen voor met name grote maten. Waar is het op gebaseerd?

Uit de veilingprijzen van de laatste acht jaar valt een stijgende tendens op voor de januarinoteringen. De markt blijkt steeds krapper in die periode waardoor steeds meer moet worden betaald. Vorig jaar steeg de prijs door in februari. Het jaar ervoor zakte deze weg, maar waren de omstandigheden anders door ook een ander kwaliteitsbeeld.

Voorraad meer waard

Deze prijzen dan maar niet serieus nemen? Voor telers en handelaren speelt die veilingprijs wel degelijk een rol. Telers weten dat hun voorraad meer waard is geworden en zullen voor ongesorteerde partijen meer vragen en krijgen. Handelaren moeten hun programma’s vullen en daarvoor zullen ze gedwongen worden bij te kopen. Telers weten betere voorwaarden te bedingen bij de cellen die ze openen voor de handel. Dat is in ieder geval deze week het geval.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin