Doorgaan naar artikel

Conference-markt zet stap terug; wat doen supermarkten?

Op de Conference-markt zijn twee werkelijkheden: de dagmarkt en de gegroeide contracthandel met supermarkten. Beide lopen uit elkaar door een iets inzakkende daghandel.

De verschillen tussen de Nederlandse en Belgische markt voor het perenras lijken groter deze maand. In België dicteren open noteringen op de veiling de daghandel. In Nederland merken leveranciers dat supermarkten dit seizoen meer volume vastleggen in contracten (tenders). Die leveringen gaan door tegen een hoger afgestemde prijs als deze in duurdere maanden zijn afgesloten, bijvoorbeeld december.

Krapte op Europese perenmarkt

Er is krapte op de Europese perenmarkt, waar Nederland en België een dominante plek hebben gekregen met Conference. Dat is het gevolg van het spectaculair terugzakken van Italië als hofleverancier van peren. De onzekerheid over dat er later in het seizoen tekorten ontstaan, is daardoor toegenomen. Supermarkten zijn daardoor ook meer gaan vastleggen in tenders, waarbij volume wordt ingekocht tegen een vaste prijs.

Vorig jaar grepen supermarkten namelijk mis en ontstonden tekorten. De supermarkten moeten hun strategie daarmee aanpassen om leveringszekerheid te krijgen. De cellen waar peren zijn verkocht met zo’n tender brengen daarmee meer op dan in de vrije handel.

Risico’s afwentelen op termijnmarkt kan niet meer

Wat supermarkten vervolgens gaan doen als de tender is verlopen, wordt een interessante vraag. Wanneer de vrije markt niet herstelt de komende weken, zullen ook deze tenderprijzen dalen, is de verwachting. Is het daarmee verstandig bij te kopen op deze dip in de markt? Risico’s afwentelen op de termijnmarkt voor peren, is niet meer mogelijk.

Recordprijzen peren op Duitse markt

De extreme krapte op de Europese perenmarkt wordt goed zichtbaar in de Duitse winkels. De perenprijzen bereikten daar recent een record. Conference is daar een van de peren in het assortiment. Op de Duitse groothandelsmarkten valt ook op dat de noteringen voor Belgische (€ 1,48) en Nederlandse Conference (€ 1,62) uit elkaar lopen, na een prijsstijging voor Nederlandse Conference.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin