Doorgaan naar artikel

‘Op 27 september kick-off witlofcampagne’

“Er is nog steeds een goede vraag naar witlof”, stelt teeltchef Wiljan Lisseveld van Reijnlof in St. Philipsland (Z.) eind augustus vast. “En de prijzen zijn nog steeds bijzonder goed. Nee, op dit moment hebben we zeker geen klagen.”

In de trek verloopt het tot op heden zonder ziekteproblemen. “Afkloppen dus, maar het blijft witlof, in een volgende wortelpartij kan dat zomaar weer anders zijn. Wel hebben we ook nog wat proefpartijen opgezet en die waren gelukkig ook gezond. Het enige wat tegenvalt, zijn de kilo’s, die zijn wel wat minder dan waarop wij ons richten, hoewel wij meer op kwaliteit dan op kilo’s telen. Maar goed, dat probleem blijft totdat we de wortels van het nieuwe seizoen gaan beginnen.”

Minder wortels

Die wortels werden in mei pas laat gezaaid, zoals met veel wortels het geval was. “Er zit verschil tussen de percelen, maar in zijn algemeenheid was de opkomst minder. Ook het aantal verschilt, maar gemiddeld zullen we wel wat lager uitkomen dan we gewend zijn, schat ik nu in. Maar hoe het werkelijk zit, weten we natuurlijk pas als ze gerooid zijn.” Wanneer dat dan zal zijn, is ook nog even de vraag. “Er zijn jaren geweest dat begin oktober de vroegste al gerooid werden, maar dat zal dit jaar zeker niet gebeuren. Ze moeten toch aan hun aantal groeidagen komen en goed afgerijpt zijn.”

Op dit moment zijn de prijzen goed en is er veel vraag

Voldoende oude wortels?

Een andere vraag is nog of iedereen wel voldoende oude wortels heeft voordat ze met de nieuwe kunnen beginnen. “Er zijn telers die bewust hebben geminderd om voldoende wortels te houden. Ook wij hebben bewust alleen geteeld naar wat de markt aankon. Op dit moment zijn de prijzen goed en is er veel vraag. Uiteraard proberen telers daarvan te profiteren. Wellicht resulteert dat in een tekort aan wortels aan het einde van het seizoen.”

Start promotiecampagne

Gevraagd naar de stand van zaken rond de promotiecampagne voor witlof, verwijst Lisseveld naar zijn vrouw Martine. “Ik kan alleen zeggen dat op woensdag 27 september de kick-off is. Binnenkort gaan de uitnodigingen daarvoor de deur uit. Dus als je erbij bent, zul je het gaan beleven.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin